Kodėl svarbu planuoti verslą?

Mes gimėme tam, kad nugalėtume. Tačiau, kad būtumėte nugalėtoju,  turite planuoti, ruoštis ir tikėtis nugalėti.

Zigas Ziglaras,

Amerikos įtakingiausias ir mėgstamiausias motyvacinis pranešėjas, tikintis, kad kiekvienas gali būti, daryti ir turėti daugiau

 

Įvadas

Iš tikrųjų verslumas yra daugiau nei tik įkurti įmonę ir pradėti verslą. Sėkmingo verslumo pagrindas yra gebėjimas sukurti puikų produktą ar paslaugą. Tačiau kad tai padarytų, verslo žmogus privalo tapti ekspertu kažkokioje srityje, nesvarbu ar ji būtų sudėtinga, ar ne.

Taigi, verslumas yra daugiau nei įkurti įmonę. Verslininkas turi naujo produkto/paslaugos viziją, sukuria verlso sprendimą problemai ir yra pasirengęs rizikuoti, kad įgyvendintų savo idėją.

Pasak Kraus ir Schwarz (2007), verslo planas yra "įmonės bendro strateginio plano rašytinė forma, kurios tikslas yra parengti įrankius, metodus ir procesus, kurie nustato ir pasiekia ilgalaikius verslo tikslus."

Verslo planas yra pats svarbiausias valdymo įrankis, kurį turi verslininkas. Jis apibrėžia strategiją, taktikas, konkrečias vykdymo veiklas, įskaitant datas, galutinius terminus, sąmatas ir pinigų srautus. Verslo planas – kai jo reikia ir kur jo reikia – yra tarsi verslininko vizitinė kortelė. Geras verslo planas veda verslininką per kiekvieną verslo pradžios ir jo valdymo stadiją. Verslininkas naudosis verslo planu kaip kelių žemėlapiu, rodančiu, kaip struktūrizuoti, vydyti ir plėtoti savo naują verslą. Tai yra būdas apsvarstyti pagrindinius verslininko verlso elementus.

Neturėti verslo plano – tai kaip pakilti iš oro uosto ir neturėti kelionės tikslo, suplanuoto maršruto, arba nežinoti, kiek degalų verslininkui gali prireikti, kad nuvyktų ten, kur jis nori.

Planuodamas verslininkas gali išsiaiškinti, į ką sutelkti dėmesį, bei savo prioritetus – kitaip tariant, savo verslo strategiją. Tai padeda nuspręsti, ką verslininkas ketina daryti ir, dar svarbiau, ko verslininkas neketina daryti. Tai sukuria veiklos planą ir padeda iš tikrųjų viską įgyvendinti.

Tradicinis planavimas ir Lean planavimas

Dauguma verslo planų patenka į vieną iš dviejų įprastų kategorijų: tradicinis startuolis arba lean startuolis.

Lean startuolio tikslas yra suprasti, kokį tinkamą produktą vystyti. Produktas, kurį reikia gaminti, yra tai, už ką klientas nori mokėti. Kuo geitesni verslininkai yra šiame procese, tuo geriau seksis jų įmonei.

Tradiciniai verslo planai yra dažniau pasitaikantys, turi standartinę struktūrą ir skatina verslininką detaliai aprašyti kiekvieną segmentą. Tradiciniai planai yra linkę pareikalauti daugiau darbo iš anksto.

Verslo plano poreikis

Pradėti verslą be verslo plano yra labai rizikinga. Todėl vienas iš pirmųjų patarimų, duodamų verslininkams, pradedantiems verslą, yra: jums reikia verslo plano. Kodėl?

  • Kad turėtumėte aiškiai suformuluotą verslo misiją ir viziją;
  • Jis padės jums įgyvendinti verslo etapus. Gerai apgalvotas verslo planas padeda atsitraukti atgal ir objektyviai pagalvoti apie jūsų verslo pagrindinius elementus, bei suteikia jums informacijos sprendimų priėmimui, kai judate į priekį. Jis turi esminės reikšmės sprendžiant, ar jums reikia paskolos verslui, ar ne;
  • Planavimas padeda valdyti verslą. Jis veda per kiekvieną verslo pradžios ir valdymo stadiją. Tai yra būdas, kaip apmąstyti ir detaliai numatyti visus pagrindinius verslo veklos elementus.
  • Verslo planavimas yra svarbus, nes tai nustato organizacijos kryptį. Kai žmonės planuoja prieš pradėdami verslą, jie išvengia daugybės sunkumų, kurių kiti nenumato. Kai dauguma verslų žlunga per savo pirmuosius keletą metų, geras planas yra tarsi kompasas, rodantis kelią per kliūtis;
  • Įrodyta, kad verslo planavimas padeda jums augti 30% greičiau. Plano rašymas ir jo reguliarus peržiūrėjimas atveria jums geresnį vaizdą į tai, ką jūs turite daryti, kad pasiektumėte savo tikslus ir taptumėte sėkmingi. Tyrimai parodė, kad verslai, kurie nusistato tikslus ir seka jų progresą, auga 30% greičiau nei tie, kurie tiesiog „improvizuoja“.
  • Geriau suprasti klientą. Kodėl jie perka, kai perka? Kodėl jie neperka, kai neperka? Išsami klientų analizė turi esminę reikšmę efektyviam verslo planui ir sėkmingam verslui.
  • Pritraukti investuotojus. Investuotojams reikės gerai parašyto dokumento, kurį jie galėtų pasiimti ir išnagrinėti, pirmiau nei jie nuspręs atlikti investicinius įsipareigojimus.
  • Turėti verslo planą, kad  sumažintumėte riziką. Sukurti ir reguliariai peržiūrėti jūsų verslo planą yra puikus būdas atrasti savo silpnas vietas – trūkumus, spragas ir jūsų turėtas prielaidas.
  • Verslo planas padeda nuspręsti, kokius žingsnius reikia žengti pirmiausia, ir kokie žingsniai yra patys svarbiausi. Žingsniai, žengiami šiuo keliu, turi būti sudėlioti logiška seka;
  • Kad išvengtumėte bankroto. Verslininkas turi racionalų verslo modelį arba planą, kaip jis ketina uždirbti pinigų ir išlikti versle;
  • Verslo planai gali padėti pritraukti naujų verslo partnerių. Tai yra įrankis, kuris bus panaudotas, kad įtikintumėte kitus, jog dirbti su jumis yra išmintingas sprendimas.
  • Šaltiniai

1.   Haag, A. B. (2013). Writing a Successful Business Plan: An Overview. Workplace Health & Safety, 61(1), 19-29

2.   Kraus, S., & Schwarz, E. (2007). The Role of Pre-Start-Up Planning in New Small Business. International Journal of Management and Enterprise Development, 4(1), 1-15.

3.   Introducing Lean Planning: How to Plan Less and Grow Faster, By:  Noah Parsons. https://articles.bplans.com/introducing-lean-planning-how-to-plan-less-and-grow-faster/

4.   8 Reasons Having a Business Plan Is Important for Small Businesses, https://articles.bplans.com/reasons-business-plans-are-important/

5.   Why Is Planning Important? https://www.reference.com/business-finance/planning-important-f154fb21919ca9b1

6.   5 reasons you need a business plan. By Allen Gutierrez on December 10, 2018. https://www.sba.gov/blog/5-reasons-you-need-business-plan.

7.   Why You Should Write a Business Plan, BY SUSAN WARD. Updated November 20, 2019 https://www.thebalancesmb.com/why-write-a-business-plan-2948013