Keletas faktų apie konfliktą

Konfliktas yra natūralus žmonių sąveikos rezultatas. Jei jis suprantamas ir veiksmingai valdomas, gali padidinti kūrybingumą ir inovacijas, padėti pergalvoti tikslus ir praktikas bei kurti geriau informuotą darbo grupę

Konfliktas yra daugiau nei tik nesutarimas. Tai yra situacija, kai viena ar abi pusės pajunta grėsmę (nepriklausomai nuo to, ar grėsmė reali, ar ne).

Konfliktai ir toliau žlugdo, jei jų nepaisoma. Kadangi konfliktai yra susiję su suvokiamomis grėsmėmis mūsų gerovei ir išgyvenimui, jie lieka su mumis, iki tol, kol mes nesusiduriame su jais ir neišsprendžiame.

Į konfliktus reaguojame pagal tai, kaip suvokiame situaciją, nebūtinai pagal objektyvų faktų patikrinimą. Mūsų suvokimui daro įtaką mūsų gyvenimo patirtis, kultūra, vertybės ir įsitikinimai.

Konfliktai sukelia stiprias emocijas. Jei jums nepatinka emocijos ar nepavyksta jų valdyti patiriant stresą, negalėsite sėkmingai išspręsti konflikto.

Konfliktai yra galimybė augti. Kai sugebate išspręsti konfliktą santykiuose, tai sukuria pasitikėjimą. Galite jaustis saugūs žinodami, kad jūsų santykiai gali išgyventi iššūkius ir nesutarimus.

Trys dažniausiai pasitaikantys konfliktų tipai:

  • Užduoties (arba pažintinis) konfliktas - tai nesutarimas dėl idėjų, požiūrio ir nuomonių skirtumų, susijusių su grupės užduotimi.
  • Santykių konfliktas - tai nesutarimai, atsirandantys dėl tarpusavio nesuderinamumo, apimantys emocinius komponentus, tokius kaip įtampos jausmas ir trintis.
  • Proceso konfliktas - tai konfliktas, kai reikia paskirstyti ir perduoti atsakomybę bei nuspręsti, kaip atlikti darbą.

Pirmas žingsnis ieškant sprendimo yra suprasti pateikto konflikto tipą. Iš esmės yra įvairių tipų konfliktų, tačiau surastas galutinis rezultatas ir sprendimas sukuria situacijas, kurioje: laimi visi, laimėjęs – pralaimėjęs, arba ji bus sumaišyta, kai bus pasiekti kai kurie bendri tikslai ir kompromisai. Tačiau, suprantant visus kilusio konflikto elementus, galima įgyvendinti geriausias strategijas