Teorinis pagrindas

Suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetencija „Moterų ir vyrų lygybės supratimas” yra gebėjimas pagarbiai elgtis su moterimis ir vyrais, elgtis su jais vienodai ir tinkamai reaguoti į diskriminacines situacijas dėl lyties mokymosi aplinkoje.

Ši kompetencija grindžiama pagrindinių nediskriminavimo ir lyčių lygybės sąvokų, apibrėžtų JT konvencijoje dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo moterims (CEDAW) (Jungtinės Tautos, 1979), žiniomis. Taip pat labai svarbu suvokti daugialypę diskriminaciją ir pagrindinius antidiskriminacinio elgesio principus mokymosi aplinkoje. Žinios apie Europos 2020–2025 m. lyčių lygybės strategiją (Europos Komisija, 2020 m.) Ir Direktyvą (ES) 2019/1158 (Europos Parlamentas, 2019 m.) apima supratimą apie kliūtis, trukdančias moterims vienodai dalyvauti (per)/kvalifikavimo programose bei darbo rinkoje ir galimybes, atsirandančias įgyvendinant darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros principus. Priemonių, skirtų panaikinti lyčių stereotipus, apibrėžtų Europos lyčių lygybės pakte (2011–2020 m.) (ES Taryba, 2011 m.), suvokimas yra svarbus siekiant lyčių lygybės darbo rinkoje.

Siekiant tobulinti ir ugdyti suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetenciją „Moterų ir vyrų lygybės supratimas“ mokymo metu bus ugdomi šie pagrindiniai įgūdžiai:

1.      Informuotumas apie diskriminaciją lyties pagrindu ir daugialypę diskriminaciją

2.      Nediskriminuojantis elgesys mokymosi aplinkoje

3.      Galimų kliūčių vienodam moterų dalyvavimui mokymo programose supratimas

4.      Profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros galimybės

5.      Lyčių stereotipų darbo rinkoje įsisąmoninimas