Teorinis pagrindas

Suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetencija „Supratimas apie moterų įsidarbinimo su skaitmeninėmis technologijomis susijusiuose darbuose svarbą yra gebėjimas veikti siekiant suteikti moterims daugiau galimybių prisijungti prie skaitmeninio darbo rinkos sektoriaus.

Kompetencija grindžiama žiniomis apie egzistuojančią vertikaliąją ir horizontaliąją lyčių segregaciją darbo rinkoje, kaip vieną iš labiausiai paplitusių ir nuolatinių šiuolaikinės pasaulinės ekonomikos aspektų, rodančių nevienodą moterų ir vyrų pasiskirstymą darbo rinkoje. Tai taip pat daro įtaką moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumui, kuris, remiantis EIGE lyčių statistikos duomenų baze, yra 16% ES. Labai svarbu žinoti kokie veiksniai daro įtaką moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkiui, norint suprasti būdus, kaip sumažinti moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkį darbo rinkoje.

Žinojimas apie didėjantį atotrūkį tarp moterų ir vyrų dalyvavimo skaitmeninio sektoriaus švietimo, karjeros ir verslumo srityse apima supratimą, kad turi būti padidinta moterų, dirbančių skaitmeninėje rinkoje, dalis, nes šiandien vyrų, dirbančių skaitmeniniame sektoriuje, yra 3,1 karto daugiau nei moterų.

Žinios apie Europos 2020–2025 m. lyčių lygybės strategiją apima supratimą apie moterų įgalinimo svarbą kovojant su lyčių diskriminacija darbo rinkoje, ypač skaitmeniniame sektoriuje.

Moterų įsidarbinimo galimybių skaitmeniniame sektoriuje suvokimas sukuria pagrindą konsultantui motyvuoti besimokančias moteris įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje.

Siekiant tobulinti ir ugdyti suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetenciją „Supratimas apie moterų įsidarbinimo su skaitmeninėmis technologijomis susijusiuose darbuose svarbą“, mokymo kurso metu bus ugdomi šie pagrindiniai įgūdžiai:

  1. Vertikaliosios ir horizontaliosios segregacijos lyties pagrindu darbo rinkoje suvokimas.
  2. Supratimas apie priemones siekiant mažinti moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkį darbo rinkoje.
  3. Gebėjimas motyvuoti moteris įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje.
  4. Moterų įsidarbinimo galimybių skaitmeniniame sektoriuje suvokimas.
  5. Gebėjimas įgalinti moteris kovoti su lyčių diskriminacija darbo rinkoje, ypač skaitmeniniame sektoriuje.