Skaitiniai „Gebėjimas motyvuoti moteris užimtumui skaitmeniniame sektoriuje”

3.1 Darbo skaitmeniniame sektoriuje nauda 

Technologinė pažanga lėmė augančią skaitmeninę ekonomiką, kuri ir toliau kuria naujas darbo formas, sparčiai keisdama darbo pasaulį. Apskaičiuota, kad iki 2024 m. skaitmeninių įgūdžių reikalaujančių darbo pozicijų skaičius išaugs 12%. Skaitmeninis raštingumas tapo svarbiu įgūdžiu, turinčiu įtakos darbo pobūdžiui. Darbo apibrėžimas keičiasi ir atsiranda naujų darbų. Nauja skaitmeninio užimtumo aplinka sukūrė naujas darbo formas, kurios reikalauja pažangesnių skaitmeninių žinių ir įgūdžių. Šios naujos formos suteikė darbuotojams daug naujos apčiuopiamos naudos, pavyzdžiui, daugiau lankstumo darbo valandų atžvilgiu ir galimybę dirbti atokiose vietovėse. Lanksčios darbo sąlygos yra svarbiausias žingsnis kuriant įtraukią kultūrą ir svarbiausias kriterijus siekiant išlaikyti profesinio ir asmeninio gyvenimo lankstumą. Galimybė lanksčiau ir įvairiau panaudoti laiką ir erdvę dirbant, leidžia moterims pajausti, kad jų darbo valandos papildo jų šeimos ar socialinius įsipareigojimus, ir prisideda prie profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros ir didesnio jų pačių vertės jausmo. Be to, kalbant apie kaimo moteris, turinčias ribotus įgūdžius, skaitmeninio darbo galimybė gali būti viena iš kategorijų, turinčių didžiausią galimą ekonominę ir socialinę naudą.

Šaltinis: https://www.futurelearn.com/info/courses/career-credentials-digital-literacy/0/steps/86483


Nuorodos savarankiškam mokymuisi

ICT for work: Digital skills in the workplace


 

3.2 Skaitmeninis sektorius teikia finansinę naudą

2018 m. Harvardo universiteto ekonomikos tyrėjas Valentinas Bolotnyy pažymėjo, kad šiandieninis darbo užmokesčio skirtumas yra darbo vietos lankstumo sąveikos su žmonių asmeninio gyvenimo prioritetais ir apribojimais rezultatas. Prieiga prie skaitmeninio sektoriaus ne tik prisidėtų prie nelygybės mažinimo, bet ir prie moterų finansinio savarankiškumo. Kadangi IKT (ICT angl.) yra vienas iš geriausiai apmokamų sektorių darbo rinkoje, skaitmeniniame sektoriuje dirbančios moterys gauna vidutiniškai didesnį atlyginimą nei kitų profesijų atstovės. Remiantis lyčių darbo užmokesčio skirtumo statistika (EIGE, 2018 m.), moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas tarp IKT specialistų yra mažesnis (13%) nei tarp sveikatos priežiūros specialistų (26%) ar kitų ES darbuotojų (33%.). Skaitmeninių darbo vietų teikiama finansinė nauda padėtų sumažinti moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkį. Taigi, moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumo panaikinimas gali padėti moterims apeiti tradicines kliūtis, trukdančias jų visapusiškai ekonominei, socialinei ar finansinei įtraukčiai.

Nuorodos savarankiškam mokymuisi

New analytics tool looks at the impact of digital skills on pay

 

3.3 Svarbu turėti sėkmingų pavyzdžių 

Atsižvelgiant į aukščiau minėtus finansinius pranašumus, mokymasis naudotis skaitmeninėmis technologijomis ir karjeros šioje srityje siekimas gali padidinti moterų pasitikėjimą savimi ir suteikti joms galimybę kritiškai apmąstyti savo vaidmenį visuomenėje bei tradicinius lyčių vaidmenis. Tuo pat metu, norint patekti į skaitmeninę darbo rinką, moterys turi būti skatinamos nepasiduoti stereotipams, nesaugumui bei šališkumui. Sėkmingų moterų karjeros pavyzdžiai skaitmeninėje srityje gali paskatinti kitas moteris ir parodyti joms skaitmeniniame amžiuje esamas galimybes bei naudą. Šie netradiciniai moterų specialisčių vaidmenys, teigiami pavyzdžiai ir sėkmės istorijos gali įkvėpti ir keisti esamą požiūrį, įtakoti moterų asmeninius siekius bei karjeros galimybes. Nepaisant visų skirtingumų, sektini pavyzdžiai (vaidmens modeliai) turi keletą bendrų dalykų – visos istorijos yra įkvepiančios ir skatinančios paversti idėjas realybe. Projekto "Go-Digital" partnerystė paskelbė įvairias moterų įkvepiančias sėkmės istorijas iš visų projekto partnerių šalių (https://godigital.lmlo.lt/success_stories.html?lang=en). Šiais pavyzdžiais siekiama įkvėpti ir motyvuoti kitas moteris įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje. Šias istorijas gali naudoti suaugusiųjų švietėjai-konsultantai siekiant paskatinti moteris įgyti atitinkamos skaitmeninės patirties.

Nuorodos savarankiškam mokymuisi

EU action for equal pay

 

 

3.4 Skaitmeninė transformacija yra raktas į profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą

Gyvenimo stiliaus ir darbo vietos suderinimas gali sukurti puikią pusiausvyrą dirbančioms mamoms ir padėti sumažinti stresą, patiriamą siekiant profesinio ir asmeninio gyvenimo balanso. Kaip jau minėta, skaitmeninė transformacija daro poveikį daugeliui kasdienio gyvenimo aspektų ir keičia darbo rinkos struktūrą bei pobūdį. Ši pertvarka ir naujų darbo formų, pavyzdžiui, nuotolinio darbo, atsiradimas leidžia dirbančioms motinoms likti darbo rinkoje. Lankstaus darbo kultūra dirbančioms motinoms suteikia galimybę lengviau derinti apmokamą darbą su priežiūros pareigomis ir taip suderinti savo dvejopus vaidmenis.

Atsižvelgiant į tai, kad iš esmės pasikeitė darbo pobūdis, kai daug darbų galima atlikti nuotoliniu būdu, moterys turi galimybę siekti karjeros pasauliniu mastu. Ši skaitmeninė transformacija iš naujo apibrėžė darbo būdą ir leido moterims pačioms formuoti savo darbinį gyvenimą.

Nuorodos savarankiškam mokymuisi

Work-life balance: Health and well-being in the digital era