Skaitiniai „Moterų įsidarbinimo galimybių skaitmeniniame sektoriuje suvokimas”

4.1 Naujos moterų užimtumo skaitmeniniame sektoriuje galimybės

Pastaraisiais metais užimtumas skaitmeniniame sektoriuje toliau augo. Spartus skaitmeninių pramonės šakų augimas lėmė tai, jog atsidaro daug naujų užimtumo galimybių. Yra daug įvairių skaitmeninių darbo vietų, o tai reiškia, kad yra daug įvairių karjeros galimybių. Skaitmeninės transformacijos teikiamos galimybės yra daugialypės - sukuriamos įvairios profesijos, tačiau visoms darbo vietoms reikia naudoti skaitmenines priemones. Dauguma darbo vietų yra tiesiogiai susijusios su IKT. Kitose darbo vietose, susijusiose su skaitmenine sritimi, pavyzdžiui, rinkodaros vadovo, telekomunikacijų pramonės darbuotojo, veikla ne visai atitinka klasikinę IKT karjerą (t. y. veikla, susijusi su IKT priemonių gamyba ar valdymu). Atsiradusios įvairios lanksčios ir nestandartinės darbo vietos gali padėti moterims įveikti mobilumo apribojimus, mesti iššūkį ribojančioms lyčių normoms ir sumažinti ilgalaikę profesinę segregaciją tradiciškai vyrų dominuojamose pramonės šakose.


Nuorodos savarankiškam mokymuisi

More Women in Digital



4.2 Skaitmeninė įtrauktis - visoms moterims

Visgi, mažai moterų yra suinteresuotos patekti į skaitmeninę darbo rinką. Taip dažnai nutinka dėl to, kad moterims gali trūkti pasitikėjimo savo gebėjimu rasti darbą skaitmeniniame sektoriuje. Asmens iniciatyvumas įgyjant ir naudojant skaitmeninius įgūdžius laikomas pagrindiniu motyvaciniu veiksniu įsidarbinant skaitmeniniame sektoriuje. Siekiant padidinti moterų, dalyvaujančių skaitmeninėje darbo rinkoje, skaičių, reikia palaikymo ir paramos. Suaugusiųjų švietėjai -konsultantai turi naudoti tikslines strategijas, kad paskatintų ir įgalintų moteris aktyviau dalyvauti skaitmeniniame sektoriuje. Jie gali padėti moterims suprasti, kad jų dalyvavimas skaitmeninėje darbo rinkoje gali sudaryti joms sąlygas visapusiškai dalyvauti visuomenės gyvenime. Pilnavertis moterų dalyvavimas visuomenėje yra būtina tvarios ir teisingos skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės dalis.

Konsultavimas gali būti veiksmingas:

  • padedant moterims susiplanuoti karjerą skaitmeniniame sektoriuje,
  • įgalinant moteris sėkmingai ieškoti darbo skaitmeninėje srityje,
  • padrąsinti moteris ilgainiui siekti aukštesnės kvalifikacijos ir geriau apmokamo darbo skaitmeniniame sektoriuje,
  • ugdant moterų bendrąsias kompetencijas, ugdant jų savimonę ir saviugdos įgūdžius
  • įgalinant moteris naudotis teisine sistema, siekiant apginti savo teises ir veiksmingai spręsti diskriminacines situacijas.


Nuorodos savarankiškam mokymuisi

Current and future demand for digital skills


4.3 Kvalifikacijos tobulinimas ir persikvalifikavimas - kodėl tai svarbu? 

Skaitmeninės mūsų visuomenės struktūros reikalauja skaitmeninių įgūdžių ir kompetencijų, siekiant užtikrinti visapusišką žmonių dalyvavimą socialiniame ir darbiniame gyvenime. Projekto dalyvių grupė yra įvairi, ir jos susiduria su skirtingomis socialinėmis ir ekonominėmis kliūtimis. Suaugusiųjų švietėjai -konsultantai turi būti pasirengę atpažinti šiuos sunkumus ir poreikius bei skatinti moteris ieškoti informacijos apie mokymus, prieinamus perkvalifikavimo kursus, atsižvelgiant į jų pačių poreikius ir situaciją.

Kvalifikacijos kėlimas gali būti skatinamas naudojant nacionalinį „Kvalifikavimo arba perkvalifikavimo darbui skaitmeniniame sektoriuje programų rinkinį“ Šis rinkinys parodo, kad yra daug mokymo programų, ypač neformalių, kurioms nereikia aukšto išsilavinimo. Suaugusiųjų švietėjai -konsultantai turi skatinti skaitmeninį raštingumą bei skaitmeninių įgūdžių ugdymą. Stiprinant skaitmeninius įgūdžius ir kompetencijas reikalingus skaitmeninei transformacijai, galima užtikrinti, kad moterys pasiektų didesnę sėkmę darbo srityje.


Nuorodos savarankiškam mokymuisi

How Reskilling Can Transform the Future of Work for Women