Teorinis pagrindas

Suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetencija „Pasitikėjimu grįsto ryšio su besimokančiomis moterimis kūrimas“ yra gebėjimas sukurti saugią, palaikančią mokymosi aplinką, kurioje nuolat skatinama abipusė pagarbą ir pasitikėjimas.

Kompetencija grindžiama žiniomis apie pasitikėjimą konsultavimo santykiuose ir apima supratimą, kaip ugdyti abipusę pagarbą ir pasitikėjimą, taip pat nediskriminacinės kalbos naudojimą dirbant su besimokančiomis moterimis (Carly Anderson, 2020). Norint sukurti pasitikėjimu pagrįstus santykius konsultavimo proceso metu, svarbu žinoti, kaip nustatyti specifines besimokančios moters emocines kliūtis. Gebėjimas aptarti dalykus išsamiai ir atvirai, sąžiningai kyla iš „absoliutaus konfidencialumo“; tai yra galutinis visiškos savitarpio saviraiškos laisvės komponentas, kiti du – atvirumas ir įsiklausymas (James Flaherty, 2010). Įgyvendinus pasitikėjimu pagrįstą požiūrį į besimokančias moteris, tai įgalins jas ir padidins jų galimybes gauti geresnį darbą skaitmeniniame sektoriuje ir pagerins jų gyvenimo situaciją. Norint tai pasiekti, svarbus suaugusiųjų švietėjų-konsultantų gebėjimas parodyti, kad jie iš tikrųjų rūpinasi besimokančių moterų gerove ir ateitimi. Jie turėtų sutelkti pastangas, kad parodytų besimokančiosioms perspektyvas įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje ir būtinybę įgyti tam naudingų įgūdžių. Pagrindinis gerų santykių užmezgimo principų išmanymas apima supratimą apie tai, kaip svarbu sukurti atvirą, lankstų ir pasitikėjimu grįstą santykį su besimokančiomis moterimis, kad jos galėtų jaustis užtikrintai užduodamos neaiškius klausimus. Metodų ir priemonių, padedančių patenkinti individualius besimokančių moterų poreikius konsultavimo procese, taip pat yra labai svarbūs norint sukurti pasitikėjimu pagrįstus santykius konsultavimo proceso metu (John Whitehead, 2015). Tai padės apibrėžti besimokančios moters kasdienę realybę ir atitinkamai nukreipti konsultavimo procesą, siekiant atitikti besimokančiosios poreikius (Qing Wang, 2018).

Siekiant tobulinti ir ugdyti suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetenciją „Pasitikėjimu grįsto ryšio su besimokančiomis moterimis kūrimas“, mokymo kurso metu bus ugdomi šie pagrindiniai įgūdžiai:

  • Abipusės pagarbos ir pasitikėjimo su besimokančiomis moterimis kūrimas
  • Nuoširdus rūpestis besimokančių moterų gerove ir ateitimi
  • Atvirių, lanksčių ir pasitikėjimu pagrįstų santykių su besimokančiomis moterimis kūrimas
  • Besimokančių moterų individualių poreikių tenkinimas
  • Nediskriminacinės kalbos naudojimas dirbant su besimokančiomis moterimis