Skaitiniai „Nuoširdus rūpestis besimokančių moterų gerove ir ateitimi”

2.1 Diskriminacijos dėl lyties atvejai mokymosi aplinkoje

Rogers (1951 m. Knowles 1973, 32) į studentą orientuotame metode teigia, kad „kiekvienas individas egzistuoja nuolat besikeičiančiame patirties pasaulyje, kurio centras yra jis pats“, o tai reiškia, kad pedagogas turi atsižvelgti į moterų padėtį, nes labai svarbu, kad mokymosi procesas būtų pritaikytas prie jų. Pedagogas turi padėti besimokantiems suprasti, kad skaitmeniniai įgūdžiai yra būtini norint prisitaikyti prie šiuolaikinės darbo rinkos, todėl šis mokymas yra skirtas jiems. Tikslų nustatymas yra pagrindas nustatyti, kur norime eiti ir ką norime pasiekti. Taigi, mokymosi tikslai yra mokymosi proceso pagrindas, ir jie turi būti aiškūs jau planavimo etape. Pirma, ką pedagogas turi suprasti, – kokie yra mokymosi tikslai: mokymosi tikslai yra išmatuojami pamokos, suteikiančios konkrečius mokymosi rezultatus, subtikslai (Papadopoulou, 2019). Tai labai svarbus proceso etapas, nes tikslų nustatymas leidžia besimokantiesiems suprasti, ko mokytojas tikisi iš jų, o pedagogas gali suprasti, kur besimokantieji nori eiti.

Darbas su besimokančiomis moterimis šiame procese padės pedagogui įsitikinti, kad procesas, kurį jie seka, yra tinkamas, ir padėti jiems peržiūrėti planą, jei kažkas nebus padaryta tinkamai. Taigi, mokantysis skatinamas peržiūrėti ne tik galutinį besimokančiojo tikslą, bet ir procesą, kuriame dalyvaudami besimokantieji jį pasieks (Braus, 2004). Tam pedagogas turėtų naudoti GROW modelį, kuris pirmiausia nustato tikslą. Tada jis toliau įvertina tikrovę, kurioje yra besimokantysis, kad pamatytų, ką jie turi; ir rasti galimybių pasiekti geidžiamą tikslą. Galiausiai jis sutelkia dėmesį į visumą, stebėdamas, ar tikslas buvo pasiektas ir kaip procesas vyko.

Nuorodos savišvietai

meninių mokymosi tikslų kūrimas, stebėsena ir ataskaitų teikimas

 

2.2  Atvirai kalbėti apie besimokančių moterų problemas ir jų dabartinę padėtį

Skaidrumas yra labai svarbus atvirumo, sąžiningumo ir geranoriškumo aspektams, kuriuos Peña (2018) išvardijo kaip esminius pasitikėjimo kūrimo aspektus. Suaugusiųjų švietėjas turi žinoti, kad žinių ar skaitmeninių įgūdžių trūkumas paprastai yra gėdos priežastis, nes šie įgūdžiai yra dažnesni kiekvieną dieną. Be to, ne visi namuose turi prieigą prie priemonių, reikalingų šiems įgūdžiams praktikuoti ar mokytis, pvz., kompiuterių ar interneto. Be to, yra daug programų, kurios gali būti tik anglų kalba, o tai yra papildoma kliūtis kai kurioms moterims. Dauguma besimokančiųjų taip pat tai žino, o kai kurie iš jų dėl šios priežasties jaučiasi sutrikę ar nemotyvuoti. Svarbu, kad suaugusių mokytojas spręstų situacijas ir problemas, su kuriomis gali susidurti šios moterys, nes jis gali padėti besimokantiesiems rasti šių situacijų sprendimus. Maslow (1972 in Knowles 1973, 31) paaiškina, kad besimokantieji turi būti pakankamai saugūs ir savarankiški, kad mieliau rinktųsi augimo procesą, o ne jo bijotų. Vienas iš būdų įveikti nesėkmės baimę ir žemą savigarbą, kurią besimokantieji gali turėti, yra kalbėjimas apie juos. Pripažinimas yra pirmasis žingsnis ieškant sprendimo, nes nėra jokių neįveikiamų problemų, o jei pripažinimas ateina ne tik iš moterų, bet ir iš pedagogo, besimokantieji jausis labiau pasitikintys savo sugebėjimais, nepaisant jų asmeninių situacijų. 

 

2.3  Parodykite besimokančioms moterims perspektyvą įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje ir būtinybę įgyti tam naudingų įgūdžių

Rogers (1972 in Knowles 1973, 33) sako besimokantiesiems įdomu sužinoti, kas, jų manymu, yra susiję su jais ir savęs tobulinimu. Jei jie yra nustato savo tikslus ir siekius, jie bus labiau bendradarbiaujantys ir motyvuoti mokymo metu. Todėl svarbu, kad pedagogas žinotų apie dalyvavimo skaitmeniniame sektoriuje privalumus, kad galėtų skleisti šią informaciją. Dėl to pedagogas turi pateikti besimokantiesiems skirtingas moterų istorijas arba duomenis apie tikrąją padėtį sektoriuje, kurie parodytų darbo jėgos poreikį. Prezentacijos ir svečiai būtų puikus indėlis, nes besimokančios moterys galėtų iš pirmų lūpų išgirsti istoriją to, kuris jau įsitraukė į skaitmeninį darbo rinkos sektorių, gali užduoti klausimus ir geriau suprasti.

Knowles (1973) teigė, kad suaugusieji turi žinoti, kodėl jie turėtų ko nors išmokti, prieš įsitraukdami į veiklas. Suaugusiųjų švietėjas turi paaiškinti, kaip svarbu mokiniams turėti skaitmeninių įgūdžių, nes jie turi suprasti, kad šie įgūdžiai bus naudingi ne tik darbui skaitmeniniame sektoriuje, bet ir daugelyje kitų šiuolaikinio gyvenimo sričių. Pedagogas turi paaiškinti jiems visą mokymosi procesą, naudą, kurią jie gaus, ir kaip jie gali išlikti mokymosi kelyje pabaigus mokymus. Pasak Helenos Pozniak (2020 m.), naujų skaitmeninių įgūdžių įgijimo kursai žvelgia į dalyvius, turinčius menų ir humanitarinių mokslų laipsnį, neturinčius laipsnio, ir jie taip pat mato labai skirtingas amžiaus grupes. Taigi, perkvalifikavimas visada yra įmanomas, o technologinio pagrindo nebuvimas neturėtų būti motyvas trukdyti šiai plėtrai.

Be to, ši sritis siūlo daug įvairių galimybių, kurios gali leisti žmonėms, turintiems įvairių įgūdžių ir kompetencijų, pasirinkti iš įvairių karjeros būdų. Be to, šis sektorius kasdien auga, todėl naujokai gali rasti vietą jo viduje. Be to, pedagogui svarbu pabrėžti, kad, perkvalifikavimo proceso metu, moterys įgis įgūdžių, kurie pagerins ir sustiprins kitus jų gyvenimo aspektus (Wilson, 2018). Taigi pedagogo užduotis – parodyti besimokančioms moterims, kad jos tik pagerins savo kompetencijas ir padėtį įsitraukdamos į perkvalifikavimo procesą ir kad šis pagerėjimas neapsiribos tik jų darbo sritimi.

 

2.4  Empatijos demonstravimas mokiniams ir nuoširdus rūpinimasis besimokančios moters gerove ir ateitimi

Pasak Sobel (2021), empatija yra gebėjimas suprasti ir dalintis kito asmens jausmais ir emocijomis, ir tai yra esminė savybė leidžianti kurti gerus santykius. Empatija yra savybė, bendra kiekvienam žmogui, išskyrus kai kuriuos smegenų pažeidimo atvejus ir kitas ligas. Tačiau kai kurie gali turėti šią savybę labiau išugdytą nei kiti. Tie, kurie yra labai empatiški, linkę būti dosnesni ir rūpintis kitų gerove, todėl suaugusiųjų švietėjui svarbu, kad ši savybė būtų tinkamai išvystyta. Kaip teigia Loehr (2017), empatija yra labai svarbi lyderiams, ir būtent juo suaugusiųjų švietėjas bus besimokantiesiems. Gerai išvystyta empatija leis pedagogui geriau suprasti besimokančiųjų poreikius, sukurti atviresnę aplinką, kurioje grįžtamasis ryšys vyktų sklandžiai, ir suprasti, kas yra neišsakyta, pvz., ką besimokantieji tiesiogiai nenurodo.

Siekiant parodyti empatiją savo besimokančioms moterims, suaugusiųjų švietėjas turėtų (Loehr, 2017):

  • Klausytis jų nepertraukdami, taip pat imtis aktyvaus klausymosi pratimo. Tai užtikrintų, kad suaugusiųjų švietėjas klausytų besimokančiojo realiai susidomėjęs, o ne tik pateiktų atsakymą.
  • Atkreipti dėmesį į jų fizinę laikyseną ir neverbalinį bendravimą, įsitikinant, kad jos nedemonstruoja nesuinteresuotumo, kurį galėtų suvokti kitos besimokančios moterys.

Empatijos demonstravimas kitiems, ypač besimokančioms moterims, leis pedagogui sukurti saugią aplinką, kurioje moterys jaustųsi saugios atvirai kalbėti apie savo dabartinę situaciją ir savo gyvenimo problemas.


Nuorodos savišvietai

Kaip ugdyti empatiją ir stiprinti savo mokyklos bendruomenę

Mokytojo pedagogo savimonė: empatija


Iliustracijos iš Istock. (2021)