Skaitiniai „Atvirių, lanksčių ir pasitikėjimu pagrįstų santykių su besimokančiomis moterimis kūrimas”

3.1 1 Kodo, tinkamo besimokančių moterų santykiams, apibrėžtis ir aptarimas

Kaip teigia Hopkinsas (2017), elgesio kodeksas yra "oficialus pareiškimas, apimantis vertybes ir principus, kuriuos praktikuoja verslas, korporacija ar organizacija". Gerai parašytas besimokančiųjų elgesio kodeksas turėtų būti paprastas ir apimti pagrindinius lūkesčius, kuriuos kiekvienas besimokantysis turėtų atitikti, taip pat gali apimti tuos lūkesčius, kurių besimokantieji tikisi iš pedagogo. Šio tipo dokumentuose, be to, ko tikimasi iš besimokančiųjų ir pedagogų, taip pat gali būti įtraukti tie veiksmai ir elgesys, kurie nebus toleruojami mokymosi aplinkoje. Taigi, elgesys, pvz., Įžeidžiančios pastabos, gali būti uždraustas, taip pat gali būti apibrėžtos drausminės priemonės, siekiant suteikti besimokantiesiems supratimą apie tai, ko jie gali tikėtis iš pedagogo, jei besimokantys patiria bet kokį dokumente nurodytą įžeidžiantį elgesį. Elgesio kodekse vartojama kalba turėtų būti lengva, glausta ir paprasta, kad kiekvienas galėtų suprasti jame nurodytus principus (Hopkinsas, 2017). Įsitraukdami į šį procesą, besimokantieji sustiprins savo priklausymo grupei jausmą ir pradės kurti pasitikėjimą ir bendravimą su pedagogu.


3.2  Naudokite atvirą, lankstų ir pasitikintį bendravimo stilių ir draugiškai elkitės su besimokančiaisiais

Pasak Niutono (2011), yra penki bendravimo stiliai, kuriuos pedagogas gali naudoti kalbėdamas su grupe; ir priklausomai nuo to, kurį iš jų pedagogas pasirenka įgyvendinti praktikoje, rezultatai bus skirtingi. Penki bendravimo stiliai:

  • Agresyvus: jei pedagogas pasirenka naudoti tokio tipo bendravimą, besimokantieji jausis išduoti ir bus nusivylę, nes pedagogas leis jiems pajusti, kad jo paties poreikiai yra svarbesni nei besimokančiųjų poreikiai. Tai visiškai neveiksminga, nes bendravimo procese prarandamas turinys, besimokantieji bus pernelyg užsiėmę bandydami reaguoti į tai, kaip perduodamas pranešimas, kad suprastų bendrinamą informaciją.
  • Pasyviai agresyvus: nors šis būdas yra subtilesnis nei ankstesnis, pasyviai agresyvus pedagogas vėlgi bus visiškai neveiksmingas. Pedagogas, kuris pasirenka bendrauti tokiu būdu, išreikš savo jausmus ir nuomones, subtiliai pakenkdamas asmeniui, su kuriuo kalbasi, o tai sukels mokinio nusivylimą, nes jis jausis nubaustas už tai, kad nepasiekė savo tikslų, o ne buvo motyvuotas tai padaryti.
  • Paklusnus: šis stilius orientuotas į malonumą kitiems, kad būtų išvengta konfliktų. Nors tai gali atrodyti kaip geras pasirinkimas, pedagogas, kuris pasirenka tokį bendravimo stilių, prarastų visą galią, kurią suteikia jo vaidmuo, o besimokantieji gali pasijausti kažkaip pasiklydę procese, likę be dominuojančios figūros, kuri juos vestų.
  • Manipuliavimas: manipuliuojantys komunikatoriai yra įgudę daryti įtaką ar kontroliuoti kitus savo naudai. Taigi, pedagogas, kuris naudoja tokio tipo bendravimą, besimokantieji matys kaip asmenį, kuriuo negalima pasitikėti, su paslėptais ketinimais, kurie gali juos neigiamai paveikti.
  • Atviras: tai pats veiksmingiausias bendravimo stilius, nes pedagogas gali duoti nurodymus ir pasitikėti savo kalba, nepakenkdamas mokiniams ir neversdamas jų jaustis prislėgtais ugdymo procese.

Taigi, pedagogas visada turėtų pasirinkti atvirą bendravimo stilių su savo mokiniais, kuris taip pat apima atvirą kūno laikyseną, atsipalaidavimą, pernelyg neinvazinį akių kontaktą su besimokančiaisiais ir vidutinį tempą kalbant (Niutonas, 2011).

Kai kreipiamasi tokiu būdu, besimokantieji jaus pasitikėjimą asmeniu, ir jie taip pat galės kurti pasitikėjimo jausmą, kuris juos suartins su pedagogu, ir palengvins mokytempąmosi procesą. Toks bendravimo stilius taip pat padės besimokantiesiems jaustis esant arčiau suaugusiųjų švietėjo, ir atvers duris draugiškiems santykiams, visada gerbiant vienas kitą. Šis artumas gali būti labai naudingas besimokančiųjų pažangai.

Šaltinis Istock. (2021)