Teorinis pagrindas

Suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetencija “Efektyvaus bendravimo su besimokančiomis moterimis” yra gebėjimas elgtis paprastai, teisingai ir efektyviai ugdymo proceso metu.

Kompetencija grindžiama įvairių veiksnių, darančių įtaką efektyviam bendravimui, žiniomis, taip pat metodais ir priemonėmis, leidžiančiomis efektyviai bendrauti apie besimokančių moterų, ypač esančių nepalankioje padėtyje, poreikius ir norus. Efektyvus bendravimas yra labai svarbus gebėjimas konsultavimo procese ir yra pagrįstas aktyvaus klausymo technikos žiniomis bei besimokančiųjų pranešimų priėmimu ir analize. Įvairių verbalinio ir neverbalinio bendravimo tipų žinojimas apima supratimą, kaip konsultantas turi išreikšti konkrečią žinią taip, kad ji būtų priimtina besimokančioms moterims iš skirtingų kultūrų.

Žinios apie tinkamus grįžtamojo ryšio teikimo būdus yra svarbios ir padeda užtikrinti efektyvų bendravimą konsultavimo proceso metu. Empatija, supratimas, tolerancija ir priėmimas taip pat turi didelę reikšmę bendraujant, siekiant skatinti besimokančių moterų saviraišką.

Siekiant tobulinti ir ugdyti suaugusiųjų švietėjo-konsultanto kompetenciją „Efektyvus bendravimas su besimokančiomis moterimis“, mokymo kurso metu bus ugdomi šie pagrindiniai įgūdžiai:

  1. Besimokančių moterų poreikių ir norų analizavimas
  2. Aktyvus klausymas konsultavimo proceso metu
  3. Besimokančių moterų saviraiškos skatinimas
  4. Supratimas, kaip svarbu teikti grįžtamąjį ryšį ugdymo proceso metu
  5. Tinkamas neverbalinio bendravimo naudojimas