Skaitiniai „Sėkmingo mokymosi veiksniai”

1.1 Sėkmingo mokymosi veiksniai

Komisijos Moterys skaitmeniniame gyvenime Strategijoje pagrindinis dėmesys skiriamas moterų skatinimui ir įgalinimui imtis iniciatyvos skaitmeniniame amžiuje. Moterų įsitraukimas ir aktyvus dalyvavimas yra būtinas tvariai, sąžiningai ir nešališkai ekonomikai bei visuomenei.

Skaitmeninių įgūdžių lavinimas ir švietimo skatinimas yra labai svarbi šios Strategijos sritis. Todėl svarbu palengvinti moterų mokymosi procesą ir padėti joms įgyti daugiau įgūdžių skaitmeniniame sektoriuje. Tikrai gerų metodų, kaip efektyviai mokyti ir mokytis, paieška vis dar yra šių laikų iššūkis. Pastaraisiais dešimtmečiais, kartu su informacinių ir ryšių technologijų (IRT) taikomų švietimui ir mokymuisi plėtra tai tapo aktualia problema. Norėdami sėkmingai dirbti koučingo/suaugusiųjų švietimo srityje, turite remti ir tobulinti žmones jų mokymosi metu. Taigi, svarbu žinoti pagrindinius veiksnius, skatinančius sėkmingą mokymąsi:  

1. Noras mokytis. Besimokantieji turi „norėti“ mokytis. Pabandykite aptarti šį klausimą su besimokančiaisiais pačioje mokymų pradžioje ir suvokti, ar jie yra suinteresuoti dalyvauti mokymo procese siekiant įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje.

2. Poreikis mokytis. Tai visas „noras vs poreikis“ iššūkis. Pabandykite su besimokančiaisiais aptarti jų būtinybę pažinti skaitmeninį sektorių, kaip vieną geriausių galimybių jiems pagerinti savo ekonominę padėtį įsidarbinant šiame sektoriuje.

3. Mokymasis darant. Stenkitės sukurti mokymosi veiklas / instruktavimo procesus siekiant įsidarbinimo skaitmeniniame sektoriuje, remdamiesi savarankiško mokymosi sėkmės istorijomis ir ieškodami internete geriausios praktikos, skatinančios besimokančiuosius priimti savo sprendimus dėl įsidarbinimo skaitmeniniame sektoriuje. Štai skaitmeninės istorijos „SĖKMINGOS MOTERYS SKAITMENINĖJE DARBO RINKOS SEKTORIUJE“, kurios gali būti įkvėpimo šaltinis jūsų besimokantiesiems.

4. Atsiliepimai. Atminkite, kad besimokančiojo savirefleksija yra labai reikšminga, todėl užtikrinkite, kad savirefleksijos ir alternatyvaus švietėjo-konsultanto teikiamo grįžtamojo ryšio pusiausvyra būtų tinkama. Pasistenkite paskatinti besimokantįjį kartkartėmis skirti laiko savirefleksijai. Ji gali padėti besimokančiajam sutelkti dėmesį į tobulėjimą, išnagrinėti savo motyvus ir rezultatus, ugdyti pasitikėjimą savimi.

5. Įprasminimas. Besimokantysis turi suprasti, kas yra naudojama skaitmeniniame sektoriuje ir kodėl jis mokosi naujų skaitmeninių įgūdžių.

6. Įvardinimas žodžiu. Pakvieskite besimokančiuosius diskutuoti tarpusavyje, apie tai ko jie mokosi skaitmeninėje srityje, galbūt paprašykite jų pristatyti grupei savo mokymąsi. Arba užuot klausę „konkretaus“ ar „nukreipiančio“ stiliaus klausimų, tiesiog paprašykite mokinio „apibūdinti“, ką jie mokosi, ką padarė ir kodėl.

7. Savo gebėjimų vertinimas – pagrįstų sprendimų priėmimas. Besimokantieji turi turėti galimybę įvertinti savo gebėjimus skaitmeninėje srityje ir tada priimti pagrįstus sprendimus.


1. 2 Atpažinti mokymosi problemas

Keturi pagrindiniai veiksniai, turintys įtakos mokymosi procesui, yra šie:

  1. Branda;
  2. Motyvacija;
  3. Dėmesys/įsitraukimas;
  4. Suinteresuotumas.

Todėl visos mokymosi problemos, su kuriomis besimokantysis gali susidurti mokymosi metu, yra susijusios su šiais keturiais veiksniais. Švietėjas-konsultantas turi atpažinti galimas problemas: motyvacijos stoką, problemas, susijusias su darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra, žemą savigarbą, su laiko planavimu susijusias problemas, nesuinteresuotumą įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje, kai kuriuos lyčių stereotipus, finansines kliūtis ir kt.

Pavyzdžiui, nors studijos galiausiai gali atverti kelius į karjerą, pirmiausia reikia susirasti lėšų, kas ne visada lengva, todėl galbūt besimokančiajam reikia patarimo, kaip įveikti finansines kliūtis. Kita dažna besimokančiųjų moterų problema yra laiko trūkumas – derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus, išlaikant tam tikrą socialinį gyvenimą, būna pakankamai sudėtinga.

Švietėjas-konsultantas konsultuoja besimokančiuosius kaip įveikti mokymosi iššūkius ir problemas bei sėkmingai mokytis, siekiant įgyti skaitmeniniam sektoriui reikalingų žinių ir įgūdžių. Jis turi įgalinti mokinius priimti naujus sprendimus saugioje ir lanksčioje sistemoje.

 

1.3 Savidisciplinos svarba

Svarbu su besimokančiomis moterimis aptarti savidisciplinos svarbą organizuojant mokymosi procesą. Savidisciplina turi teigiamą įtaką mokymosi rezultatams. Pasiekimai mokymosi kurso pabaigoje nepriklauso nuo pradinių besimokančiųjų kompetencijų lygio. Priešingai, savidisciplina yra pagrindinis veiksnys, kuris daro įtaką besimokantiems ir leidžia jiems pasiekti pagrindinius tikslus.

6 būdai, kaip tapti labiau disciplinuotu besimokančiuoju ir pasiekti norimų rezultatų:

1) Mokytis iš klaidų

Gebėjimas judėti toliau, kai suklystama, tai svarbiausias dalykas savidisciplinoje. Nesvarbu, ar besimokantysis susiduria su gyvenimą keičiančiomis, ar labai mažomis klaidomis, svarbu suprasti, kad augimas vyksta supratus klaidas, o klaidų pamokos kaip motyvacija ir mokymosi patirtis gali būti veiksminga savidisciplinos priemonė. Besimokantysis neturėtų mąstyti apie savo klaidas ir nusivilti, o panaudoti jas tobulėjimui ir judėjimui pirmyn.

2) Suplanuoti tikslus

Svarbu nuolat atnaujinti strategiją, kokius veiksmus atliksite, siekiant suplanuotų tikslų IT sektoriaus srityje. Labiau tikėtina, kad besimokančiajam geriau seksis įvesti discipliną po truputį, kas leis nuosekliai pasiekti didesnį tikslą. Pavyzdžiui, kiekvieną dieną skirti 30 minučių IT mokymams ar kodavimui.

3) Žinoti, kada esate labiausiai motyvuotas

Kiekvieną dieną turime limituotą kiekį energijos. Svarbu žinoti, kad žmonės dažniau būna motyvuoti ryte. Taigi, konsultantas gali pasiūlyti besimokantiesiems planuoti studijas tuo metu, kai jie žino, kada yra labiausiai motyvuoti ir produktyviausi, jog išnaudotų geriausias sėkmės ir ryžto galimybes.

4) Būti pozityviam

Kad besimokantieji taptų labiau disciplinuoti, jie turi tikėti savimi. Pozityvumas ir optimizmas yra bene svarbiausi, kai reikia išsikelti ir pasiekti tikslus. Tiesa, kad pozityvus požiūris gali padėti – ypač kai kalbama apie savidiscipliną.

5) Kovoti su neproduktyviais įpročiais

Savikontrolės įpročių ugdymas yra esminis dalykas besimokančiųjų gyvenime norint turėti discipliną. Ar besimokančiajam nuolat kyla noras pasitikrinti telefoną mokymosi metu? Švietėjas-konsultantas gali pasiūlyti besimokančiajam pabandyti palikti telefoną kitoje patalpoje. Tokie dalykai, padedantys besimokantiesiems kovoti su neproduktyviais potraukiais, prisideda prie savidisciplinos ir sėkmės.

6) Pasirinkite palaikančią aplinką

Svarbu įtraukti kitus asmenis į savidrausminius veiksmus, nes tai sukurs patogią aplinką ir padidins besimokančiojo pasitikėjimą bei motyvaciją. Žinant, kad aplinka yra palanki, galima pakeisti savo įpročius ir išlaikyti savidiscipliną.

 

1.4 Svarbu nebijoti rizikuoti ir mokytis iš klaidų

Nebijoti rizikuoti ir klysti yra viena iš besimokančiojo visą gyvenimą savybių. Tačiau šis teigiamas nusiteikimas gali būti vienas iš sunkiausiai išsiugdomų. Žmonėms sunku rizikuoti. Mūsų instinktas yra jaustis saugiai vadinamojoje komforto zonoje. Jei žmonės gali įveikti didžiulę nesėkmės baimę ir labiau suvokti rizikos privalumus, tuo daugiau būsime patenkinti išmoktais dalykais ir galimybėmis, kurių net nemanėme. Todėl konsultantas turi paaiškinti besimokančioms moterims, kaip svarbu rizikuoti ir mokytis iš savo klaidų. Paprašykite klausytojų atpažinti savo baimes, kad išbandytų ką nors naujo, padėkite jiems atpažinti savo individualų augimą ir paskatinkite juos prašyti pagalbos, kai tik jos prireiks. Skatinkite naujas strategijas/veiklą ir rizikos prisiėmimą, pabrėždami ilgalaikę naudą: užimtumą skaitmeniniame sektoriuje.

Aptarkite su besimokančiomis moterimis, kaip svarbu bendrauti su įvairias asmenimis. Galite aptarti naujausias naujienas ir statistikos duomenis, susijusius su skaitmeninio sektoriaus darbuotojomis. Taip pat paprašykite savo besimokančiųjų surasti ką nors įdomaus apie skaitmeninimą, skaitmeninius įgūdžius, skaitmeninius darbus ir pasidalinti šia informacija su kitais.


1.5 Kvestionavimo svarba

Parodykite besimokančioms moterims, kaip svarbu abejoti viskuo, kas susiję su skaitmeniniu sektoriumi ir mokymosi procesu. Klausimų uždavimas yra geras būdas pakeisti įsitikinimus. Jei jūsų besimokantieji neužduoda klausimų, tikėtina, kad jie laikysis bet kokių jau turimų įsitikinimų, teisingų ar neteisingų. Bet jei besimokantieji užduoda klausimus, jie atveria potencialiai geresnius kelius. Sakoma, kad Sokratas yra pasakęs: „Visos žinios prasideda nuo abejonių“. Klausimas yra pagrindinė priemonė, kuria konsultantai išsiaiškina, ką besimokantieji jau žino, nustato žinių ir supratimo spragas ir padeda tobulėti, kad galėtų panaikinti atotrūkį tarp to, ką jie šiuo metu žino apie skaitmeninimą, skaitmeninius įgūdžius ir darbus bei mokymosi tikslus.

Suprasti pagrindinius sėkmingo mokymosi aspektus, reiškia turėti teigiamą požiūrį į mokymąsi ir tikėti besimokančiaisiais.



Nuorodos savišvietai


Sėkmingo mokymosi veiksniai

7 svarbūs veiksniai, kurie gali įtakoti mokymosi procesą

Auksinės taisyklės mokinių įtraukimui į mokymosi veiklą  

Savidisciplina

Kaip nebijoti rizikuoti ir daryti klaidas

Rizikos prisiėmimas ir mokymasis iš klaidų

Pagrindinis besimokančiojo įtraukimo vadovas