Skaitiniai „Tinkamų motyvacijos metodų taikymas, skatinant moteris mokytis”

2.1 Motyvacijos mokytis stokos priežastys

Suaugę besimokantys asmenys turi savo asmeninę biografiją, požiūrį į pasaulį, ko reikia, kad išgyventų ir pasisektų asmeniniame gyvenime, ir netgi turi savo požiūrį į sėkmę. Mokymasis reikalauja motyvacijos. Pagrindinė konsultantų, padedančių besimokančioms moterims mokytis ir pereiti visą procesą, užduotis yra skatinti besimokančiųjų pastangas mokytis. Tai gali būti iššūkis, net jei švietėjas-konsultantas sukuria palankią mokymosi aplinką, nes dažnu atveju motyvacijai mokytis turi įtakos bendras besimokančiojo požiūris į skaitmeninį sektorių, ir įsitikinimas, kad jam neįmanoma įsidarbinti šiame sektoriuje, žemas savigarbos lygis ir galiausiai pati asmenybė. Taigi, konsultantui svarbu aptarti su besimokančia moterimi jų mažos motyvacijos priežastis, kad ši informacija būtų panaudota kitame žingsnyje – vadovauti besimokančiajai moteriai, kad ji padidintų motyvaciją ir sužinotų apie galimybes įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje.


2.2 The motivation methods: how to choose the appropriate one to increase learners' motivation

Siekdami pagerinti besimokančiojo motyvaciją, suaugusiųjų švietėjai-konsultantai naudoja tiek vidinius, tiek išorinius motyvatorius. Vidiniai motyvatoriai priklauso nuo mokymų turinio ir mokymosi vertės besimokančiajam. Išoriniai motyvatoriai yra pagrįsti pastiprinimu ar apdovanojimu besimokančiajam. Apsvarstykime asmens paskatą mokytis. Paskata mokytis gali būti įgimta arba įgyta. Jei besimokančiajam nereikėtų mokytis, ar jis norėtų mokytis? Nėra paprasto atsakymo, nes net ir tie besimokantieji, kuriems mokytis nepatinka, toliau mokysis iš gyvenimo patirties ir juos dominančios veiklos, pvz., kaip dalyvavimas skaitmeniniame sektoriuje. Be to, besimokantieji, kuriems patinka mokytis klasėje, gali nebesidžiauti tuo mokymusi, jei nėra pasiekimų. Faktas yra tai, kad motyvavimas gali būti vidinis arba išorinis, o įvairūs motyvatoriai turėti įtakos skirtingoms mokymosi situacijoms. Konsultantas turi atpažinti situaciją ir taikyti tinkamą motyvavimo strategiją.

Yra keturios motyvacinės sąlygos, kurias konsultantas ir besimokantieji kartu sukuria arba stiprina:

  • Įsitraukimas: sukurti mokymosi atmosferą, kurioje besimokantieji ir konsultantas jaustųsi gerbiami ir palaikantys vienas su kitą.
  • Požiūris: palankaus požiūrio į mokymosi patirtį kūrimas remiantis asmeniniu pasirinkimu ir požiūriu.
  • Prasmė: reikalaujančios pastangų, apgalvotos mokymosi patirties, apimančios besimokančiųjų perspektyvas ir vertybes, kūrimas.
  • Kompetencija: padėti suprasti, kad besimokantieji gali pasiekti užsibrėžtų tikslų, mokydamiesi IT. 


2.3 Vidinės motyvacijos svarba

Suaugusieji mokosi skirtingai, priklausomai nuo jų patirties, gabumų ir požiūrio, suaugusiųjų mokymosi motyvacija taip pat skirsis priklausomai nuo jų individualios patirties, gabumų ir požiūrio. Tai apimtų individualias besimokančiojo savybes, suvokiamą mokymosi vertę ir tai, kiek suaugęs besimokantis asmuo turi patirties šioje srityje.

Motyvacija daugiausia susijusi su asmens požiūriu į mokymąsi, todėl konsultantas turėtų daugiau dėmesio skirti vidinių veiksnių, kurie skatina mokytis, atskleidimą ir palaikymą. Šie veiksniai gali apimti:

  • Didžiuotis tuo, kad darbus atlieka gerai – besimokantieji gali jausti didelį pasitenkinimą gerai atlikdami užduotį ir pajusti kompetencijos įgijimą, o tai savaime gali paskatinti tolesnes pastangas.
  • Norimo rezultato pasiekimas – tai matyti iš tokių teiginių kaip „Aš tai padariau“. Asmuo jaučia pasitenkinimą, kai užduotis yra atlikta.
  • Asmeninės ambicijos – kai kurie besimokantieji gerai įsivaizduoja, ko jie nori pasiekti gyvenime. Jie gali vertinti mokymąsi, kaip būdą kurti geresnę ateitį, siekti karjeros, skaitmeniniame sektoriuje.
  • Konkurencija – besimokantieji kartais nustato savo standartus ir darbo tempą. Tai darydami jie meta sau iššūkį. Jie taip pat gali įvertinti savo sėkmę lygindami savo pasiekimus ar pažangą su kitų pasiekimais.
  • Kontrolė arba galia – ugdydami įgūdžius ir žinias, besimokantieji gali įgyti kontrolės ir galios jausmą. Kad būtų išvengta apatijos ir išmokto bejėgiškumo, būtinas jausmas, kad gali daryti įtaką aplinkai.
  • Dalyvavimas ir priklausymas – darbas grupės ar klasėje gali teigiamai veikti besimokančiuosius, kaip priklausymas komandai.
  • Asmeniniai santykiai – kai kurie besimokantieji nėra suinteresuoti priklausyti grupei, jie tiesiog mezga teigiamus santykius su kitais. Besimokantiesiems švietėjas-konsultantas gali imponuoti ir kyla noras pasistengti parodyti konsultantui pasiekimus bei tuo pačiu padaryti tą konsultantą patenkintu. Besimokantįjį gali motyvuoti vienas geras draugas, kuris taip pat mokosi, ir dažnai jis bus motyvuotas tose srityse, kuriose dalyvauja tas kitas besimokantis arba kur draugui sekasi geriau.
  • Vertybės ir etika – skirtingi besimokantieji gali turėti skirtingą etiką ar vertybes, susijusias su mokymusi ir ugdymu. Kai kurie gali manyti, kad išsilavinimas yra labai svarbus tolimesnei sėkmei ir asmens vertės bei statuso visuomenėje įgijimui. Kiti nemano, kad tai svarbu. Kai kuriuos besimokančiuosius motyvuoja etika, apimanti pagarbą šeimai ir pagarbą draugams, o kitus labiau motyvuoja vertybės, pabrėžiančios nepriklausomybę ir savarankiškumą.

Kai besimokantįjį mokytis skatina vidiniai veiksniai, mokymasis - jo paties užtarnautas atlygis. Vidinės motyvacijos stiprinimas turėtų būti pagrindinis motyvacijos tikslas.


2.4. Savigarba

 

Besimokančiųjų savigarba yra tiesiogiai susijusi su jų mokymosi rezultatais. Jei besimokančiojo savigarba gera, mokymosi aplinka tampa tokia, kurioje švietimas ir mokymasis klesti. Besimokantiesiems skirta savigarbos veikla yra puikus būdas padidinti pasitikėjimą savimi ir pagerinti mokymąsi.

Penkios strategijos, kurios gali padėti padidinti besimokančiųjų savigarbą ir pasitikėjimą:

1.  Pagirti ir pripažinti pasiekimus

Besimokantieji, kurie nepasitiki savimi, linkę sutelkti dėmesį tik į neigiamus savo veiklos aspektus. Pasistenkite pagirti ir pripažinti besimokančiuosius, kai jie ką nors daro teisingai, tiek privačiai, tiek prieš savo bendraamžius. Konkretus pagyrimas padeda besimokantiesiems suprasti, kad atkreipiate dėmesį, ir padeda jiems pripažinti net mažus laimėjimus mokantis ar rašant IT programas.

2.   Realūs lūkesčiai

Būkite realistiški dėl to, ką jūsų mokiniai gali pasiekti. Nors būtų malonu matyti, kad kiekvienas besimokantis pasieks aukštesnius nei tikimasi pasiekimus, kai kuriems tai tiesiog nepasiekiama. Besimokantiesiems įvaldomų ir pagrįstų tikslų nustatymas gali padėti jiems pamatyti, kiek jie patobulėjo. Stenkitės diferencijuoti savo konsultavimą ir sukurti tikslus, kurie atspindėtų kiekvieną jūsų grupės dalyvį.

3.  Pozityvi mąstysena

Tie, kurie mažai pasitiki savimi, gali sutelkti dėmesį į savo nesėkmes ir nematyti padarytos pažangos. Kartais kodavimas ar IT taikymas reikalauja tam tikrų didesnių pastangų. Priminkite besimokantiesiems, kad jų neapibrėžia nesėkmės, ir paskatinkite juos tęsti studijas. Gal girdėjote, kad ši praktika apibūdinama, kaip pozityvi mąstysena, kai mokiniai nebesako neigiamų dalykų, kaip „ne“ ir „negaliu“, sako kažką pozityvesnio, pavyzdžiui, „dar ne“.

4. Padidinti atsakomybės jausmą

Raginkite savo mokinius prisiimti atsakomybę už savo profesinį augimą, suteikdami jiems galimybę priimti sprendimus, kai reikia mokytis. Nors gali kilti pagunda tiesiog vadovauti besimokantiesiems, paskatinkite juos savaip pasiekti galutinį atsakymą. Vienas iš būdų tai padaryti – sudaryti užduočių, kurias turi atlikti ir „gali padaryti“, sąrašą. Kartais jums reikės, kad visi besimokantieji atliktų tam tikrą užduotį, kad įvertinti jų supratimą, todėl ta konkreti užduotis būtų „privaloma“. Tada besimokantieji gali peržiūrėti sąrašą „gali daryti“, kad galėtų pasirinkti, ką jie nori dirbti toliau. Besimokantieji labiau didžiuosis savo mokymusi, kai jaus atsakomybę už pasirinktus ir atliktus darbus.

5. Realaus pasaulio nauda

Ar galite glaustai apibendrinti realaus pasaulio naudą, kurią skaitmeninis sektorius siūlo moterims? Suaugusios besimokančios moterys – moterys turi būti iš anksto informuotos apie realią naudą pasaulyje ir tai turėtų būti kas kart primenama su realiais pavyzdžiais. Pavyzdžiui, per kiekvieną mokymo sesiją galite pridėti realius pavyzdžius, kur galima matyti skaitmeninių kompetencijų pranašumus. Tai leis besimokantiesiems suvokti mokymosi tikslą ir turės teigiamą įtaką motyvacijai.



Nuorodos savišvietai



https://blog.edmentum.com/5-strategies-help-boost-your-students%E2%80%99-self-esteem-and-confidence-classroom

http://www.edu-nova.com/articles/student-confidence/

https://elearningindustry.com/11-tips-engage-inspire-adult-learners

https://elearningindustry.com/17-tips-to-motivate-adult-learners  

Suaugusiųjų besimokančiųjų motyvacijos ir mokymosi kliūčių supratimas  https://www.academia.edu/1267765/Understanding_the_Adult_Learners_Motivation_and_Barriers_to_Learning

Motyvacijos skatinimas profesinio tobulėjimo programosehttp://raymondwlodkowski.com/Materials/Fostering%20Motivation%20in%20Professional%20Development%20Programs.pdf

Suaugusiųjų besimokančiųjų skatinimas.