Skaitiniai „Veiksmingas moderavimas naudojant vaidmens modelius ir gerosios praktikos pavyzdžius”

4.1 Vaidmenų metodo svarba besimokančios moters motyvacijai

Norint siekti teigiamų pokyčių gyvenime, reikia įkvėpimo, motyvacijos. Vienas iš būdų motyvuoti besimokančiuosius eiti į priekį ir keisti savo gyvenimą yra vaidmenų metodas. Asmenys ugdo savo profesinę tapatybę ne tik per įgūdžius ir žinias, bet ir per socializacijos procesą bei konkretaus vaidmens priėmimą. Vaidmenų modeliavimas tinkamas šių mokymų ir konsultavimo metodas. Praktikoje gali būti pakartotinai demonstruojami profesiniai bandymai, integruojama teorija ir praktika, profesiniai vaidmenys ir vertybės įgytos vaidmenų modelio taikymo metu. Todėl vaidmenų modeliavimas yra svarbus besimokančiųjų motyvacijai.


4.2  Vaidmenų metodo naudojimas palengvina mokymosi procesą 

Vaidmens modelis yra asmuo, kurio pavyzdys įkvepia kitus. Konsultantas gali paskatinti besimokančias moteris pažvelgti į įvairius skaitmeninio sektoriaus pavyzdžius (asmenis), kurie galėtų padėti formuoti elgesį darbe ar apsispręsti priimant sudėtingus sprendimus bei sekti pasirinktu pavyzdžiu. Vaidmens pavyzdys galėtų būti realus asmuo, turintis sėkmingą gyvenimo istoriją, arba hipotetinis asmuo – moteris, veikianti skaitmeniniame sektoriuje.

Naudojant vaidmenų modelį, labai svarbu turėti teigiamą įkvepiantį pavyzdį, kad keistųsi besimokančiojo požiūris į įsidarbinimą skaitmeniniame sektoriuje. Pavyzdys bus motyvacija besimokančiajam, ir nesvarbu, ar sektinas pavyzdys yra kodavimo guru, tinklalapio kūrėjas ar skaitmeninis grafikos dizaineris. Priminkite besimokantiesiems, kad pavyzdys gyvenime taip pat skatina mus gyventi pagal tuos pačius standartus, kaip ir jie, ir taip pat pastūmės labiau stengtis siekti savo tikslo ir tapti sėkmingais. Penkios pagrindinės priežastys, kodėl besimokančiajam reikia sektino pavyzdžio:

Sužinokite sėkmingo žmogaus asmenybės bruožus

Sąvoka „sėkmė“ siejama su tam tikru subjektyvumu. Taigi, jei ką nors laikote sektinu pavyzdžiu, tai iš esmės reiškia, kad, jūsų nuomone, žmogus padarė kažką sėkmingo.

Sužinokite, kaip įveikti sunkumus

Kiekvienas gyvenime tam tikru momentu susiduria su kliūtimis. Sėkmingi žmonės taip pat turėjo nemažai kliūčių, kurias privalėjo įveikti. Pavyzdys moko niekada nepasiduoti ir kaip įveikti būsimas nesėkmes kelyje į sėkmę.

Visi daro klaidų

Taip, mes visi esame žmonės ir esame linkę padaryti klaidų. Net jūsų pavyzdys tam tikru savo gyvenimo momentu turėjo padaryti klaidų. Tačiau sektini pavyzdžiai nenusivylė savo klaidomis, greičiau jų klaidos suteikė jiems gyvenimo pamokas.

Būkite geriausi

Iš sektinų pavyzdžių galite daug pasimokyti. Tai padeda atkakliai siekti savo tikslo ir kartu tobulinti savo įgūdžius bei asmenybę. Taigi, kuo geriau tai išnaudokite, kad galėtumėte tobulėti ir tapti kažkieno kito sektinu pavyzdžiu.

Kelkite aukštesnius tikslus

Kai vadovaujatės principais, to, kuris patyrė sunkumų, kad taptų sėkmingas skaitmeniniame sektoriuje, esate linkę motyvuoti save tapti panašiu į jį. Laikydamiesi tokių principų, ilgainiui pasitikėsite savimi ir jausitės skatinami. Teigiama sektinų pavyzdžių įtaka skatina kelti didesnius gyvenimo tikslus.

Sektino pavyzdžio gyvenime turėjimas gali padėti pagerinti savo gyvenimą ir požiūrį į jį.


4.3  Gerosios praktikos pavyzdžių svarba

Anot Vikipedijos, „geriausia praktika yra metodas ar technika, kuris buvo visuotinai pripažintas pranašesni už bet kokias alternatyvas, nes jo rezultatai yra pranašesni už pasiektus kitomis priemonėmis arba dėl to, kad jis tapo įprastu dalykų atlikimo būdu, pvz., standartiniu būdu laikytis teisinių ar kitokių etikos reikalavimus.“

Geriausia praktika yra svarbi, kai reikia tinkamai ir tiksliai dirbti. Tai paprasčiausias ir geriausias būdas ką nors padaryti, gerosios praktikos pavyzdžiai atsirado per bandymus ir klaidas, ir nustatyta, kad tai yra pats protingiausias būdas eiti toliau.

Geriausios praktikos pavyzdžiai gali keistis, kai randami nauji ir geresni sprendimai, arba jie vystosi dėl naujos informacijos, naujų technologijų ar tiesiog kitokio požiūrio. Taigi, svarbu padėti besimokantiesiems atpažinti ir rinkti gerosios praktikos pavyzdžius, atsižvelgiant į jų poreikius ir situaciją. Galbūt pažįsta kokią nors sėkmingą moterį, kuri turi reikšmingų laimėjimų skaitmeniniame sektoriuje? Galbūt pažįsta žmogų, kuris pradėjo tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius ir susirado naują darbą skaitmeniniame sektoriuje? Galbūt yra kokių nors socialinių tinklų ar grupių, kur žmonės galėtų susitikti ir pasidalinti geriausia patirtimi? Yra daug būdų, kaip galime rinkti šiuos pavyzdžius.


4.4  Gerosios praktikos pavyzdžių naudojimas konsultacijose

Švietėjas-konsultantas pasitelkia gerosios praktikos pavyzdžius per konsultavimą ir skatina besimokančias moteris ieškoti gerosios praktikos pavyzdžių internete ar kituose šaltiniuose bei aptaria galimybę ja sekti. Gerosios praktikos pavyzdžių paieška yra tiesiog laiko paskyrimas ištirti, ką planuojate daryti, ir rasti geriausią būdą, kaip tai padaryti. Vienas iš pavyzdžių – projekto Go-Digital metu surinktos sėkmingų moterų skaitmeniniame darbo rinkos sektoriuje istorijos. Suaugusiųjų švietėjų konsultantas gali rasti sėkmės istorijas tinklalapyje: https://godigital.lmlo.lt/success_stories.html, perskaityti istorijas nacionalinėmis kalbomis ir su besimokančiomis moterimis padiskutuoti apie šias moteris, jų kelią į skaitmeninį sektorių. Be to, besimokantieji gali patys susirasti sėkmės istorijas ir pasidalyti grupėje. Geriausia praktika ir sėkmės istorijos yra įkvėpimas besimokantiems siekti savo tikslų.


Nuorodos savišvietai

    https://www.thatcompany.com/what-are-best-practices-and-why-are-they-important

    What is role modelling?

    https://www.rootsofaction.com/role-model/

    https://reva.edu.in/blog/5-reasons-you-need-a-role-model/