Skaitiniai „Profesinių konsultavimo proceso standartų supratimas”

2.1 Profesiniai konsultavimo standartai

Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turėtų gebėti suprasti ir laikytis konsultavimo standartų, kad galėtų atlikti savo pareigas ir išlaikyti savo, kaip patikimų ir profesionalių konsultantų, reputaciją. Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai šiuos standartus taikys praktiškai, juos analizuos ir peržiūrės, remdamiesi tarptautinių ir nacionalinių asociacijų kodeksais. Profesiniai konsultavimo standartai yra suskirstyti į keturias pagrindines grupes, susijusias su profesiniu elgesiu, interesų konflikto vengimu, elgesiu su besimokančiomis moterimis ir konfidencialumu.

Profesinis elgesys

  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turėtų vengti viešai skelbti neteisingus arba klaidinančius pareiškimus apie savo, kaip konsultantų, pasiūlymus arba klaidingus teiginius bet kokiuose rašytiniuose dokumentuose, susijusiuose su suaugusiųjų švietėjo-konsultanto profesija arba suaugusiųjų švietėjo-konsultanto įgaliojimais.  
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turi tiksliai nurodyti savo kvalifikaciją, žinias, patirtį, pažymėjimus ir įgaliojimus.
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai visada turi stengtis atpažinti asmenines problemas, kurios gali pakenkti ir trukdyti jų darbui arba profesiniams santykiams.
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turi kompetentingai, sąžiningai bei laikydamiesi nustatytų mokslinių standartų ir taikomų gairių, atlikti mokslinius tyrimus ir apie juos pranešti.

Interesų konflikto vengimas

  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turi stengtis išvengti interesų konfliktų ir galimų interesų konfliktų bei atvirai demaskuoti visus tokius konfliktus. Kilus interesų konfliktui, suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turi pasisiūlyti pasitraukti iš konflikto.
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai sąmoningai įsipareigoja nesinaudoti jokia asmenine, profesine arba pinigine nauda, gaunama iš suaugusiųjų švietėjo-konsultanto ir besimokančios moters santykių, išskyrus susitarime ar sutartyje numatytą kompensacijos formą.

Elgesys su besimokančiomis moterimis

  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai sąmoningai įsipareigoja neklaidinti ir neteikti melagingos informacijos apie tai, kokią naudą besimokanti moteris arba suaugusiųjų švietėjo-konsultanto rėmėjas gaus iš konsultavimo proceso arba iš suaugusiųjų švietėjo-konsultanto.
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turi būti sudarę aiškius susitarimus ir sutartis su besimokančiomis moterimis arba su savo rėmėjais ir laikytis visų susitarimų ir sutarčių, sudarytų remiantis profesiniais konsultavimo standartais.
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai yra atsakingi už aiškių, tinkamų ir kultūriškai jautrių ribų nustatymą, reglamentuojantį bet kokį fizinį kontaktą, kurį suaugusiųjų švietėjai-konsultantai gali turėti su besimokančiomis moterimis arba su savo rėmėjais.

Konfidencialumas

  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai įsipareigoja tiksliai tvarkyti, saugoti ir pašalinti visus įrašus, sukurtus vykdant suaugusiųjų švietėjo-konsultanto veiklą. Šiuos įsipareigojimus suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turėtų vykdyti laikydamiesi konfidencialumo, saugumo ir privatumo principų bei visų taikomų įstatymų ir susitarimų.
  • Suaugusiųjų švietėjai-konsultantai turėtų aiškiai susitarti, kaip suaugusiųjų švietėjas-konsultantas, besimokanti moteris ir konsultanto rėmėjas keisis informacija apie konsultavimo procesą.
  • Dirbdami konsultantais, suaugusiųjų švietėjai turi paaiškinti besimokančiosioms konfidencialumo taisykles.


Nuorodos savišvietai


2.2 Profesiniai konsultavimo proceso standartai ir internetiniai mokymai

Per pastaruosius metus labai išaugo internetinių mokymų skaičius, ypač dėl visame pasaulyje įgyvendinamų kovos su COVID-19 pandemija priemonių. Pavyzdžiui, yra rengiama keletas internetinių kursų apie konsultavimo standartus. Kursus išklausyti galima nemokamai arba už savikainą; yra kursų, kuriuos baigus yra įteikiamas pažymėjimas, tačiau yra ir tokių mokymų, kuriuos baigus pažymėjimas neišduodamas. Žemiau pateikiame keletą klausimų, kuriuos turėtumėte sau užduoti rinkdamiesi internetinius mokymo kursus apie konsultavimą:

  • Ar mokymai atitinka jūsų pagrindines vertybes ir įsitikinimus?
  • Kokia yra mokymų forma? Ar mokymai yra individualūs, ar grupiniai? Ar tai yra internetiniai, ar asmeniniai mokymai?
  • Kokias kvalifikacijas ir akreditacijas jie suteikia?
  • Ar mokymai apima sritis, kuriose norėtumėte specializuotis?
  • Kaip mokymo paslaugas teikiantis asmuo jums padeda mokymams pasibaigus? Pavyzdžiui, ar baigus mokymus galima gauti mentoriaus paslaugas?
  • Ar finansiniai įsipareigojimai yra jums priimtini (tiek mokymo, tiek patiriamų išlaidų prasme)?


2.3 Profesinių konsultavimo standartų taikymas

Labai svarbu, kad suaugusiųjų švietėjai-konsultantai profesinius konsultavimo standartus taikytų kiekvienoje profesinėje situacijoje, ne tik aktyviai vykdydami savo, kaip suaugusiųjų švietėjų-konsultantų, pareigas. Pagrindinis profesinės etikos akcentas yra vertybių, kurios diktuoja etišką profesinį elgesį ir yra neatsiejama profesinės tapatybės dalis, taikymas. Pagrindiniai principai, kuriais vadovaujamasi taikant profesinius suaugusiųjų švietėjo-konsultanto standartus, yra šie:

  • Reputacija: Kiekvieno suaugusiųjų švietėjo-konsultanto elgesys turi būti teigiamas: jis turi būti toks, kad padėtų žmonėms geriau suprasti ir priimti konsultavimo procesą.
  • Nuolatinis kompetencijų tobulinimas: Kiekvienas suaugusiųjų švietėjas-konsultantas turi pripažinti, kad jam yra būtina nuolat tobulinti savo patirtį, žinias, gebėjimus ir kompetenciją.
  • Į besimokančią moterį orientuota veikla: Kiekviena besimokančioji yra kūrybinga, išradinga ir tikra asmenybė, o suaugusiųjų švietėjo-konsultanto tikslas – savo darbe didžiausią dėmesį skirti besimokančios moters tobulėjimui, užtikrinant, kad visos teikiamos paslaugos atitiktų besimokančiosios poreikius.
  • Konfidencialumas ir standartai: Kiekvienas suaugusiųjų švietėjas-konsultantas turi prisiimti profesinę atsakomybę (ne tik tą, kuri priklauso pagal sutarties su besimokančiąja sąlygas) taikyti aukštus paslaugų teikimo ir elgesio standartus. Jis turi sąžiningai ir nuoširdžiai laikytis konsultavimo procese taikomų metodų ir technikų, vesti tik tinkamus įrašus ir gerbti a) darbo su besimokančiomis moterimis ir b) savo atstovaujamos organizacijos narių informacijos konfidencialumą.
  • Įstatymai ir įvairovė: Kiekvienas suaugusiųjų švietėjas-konsultantas turi vykdyti savo veiklą laikydamasis jurisdikcijos sistemos, kurią vykdo, įstatymų bei visada pripažinti ir skatinti įvairovę.
  • Ribų nustatymas: Kiekvienas suaugusiųjų švietėjas-konsultantas turi pripažinti, kad jo kompetencija yra ribota ir kad yra būtina išlaikyti ribas. Visada bus gerbiama besimokančiosios teisė nutraukti konsultavimo procesą ir bus pripažįstama, kad besimokančiai moteriai gali būti naudingesni skirtingi konsultavimo metodai. Bus dedamos visos pastangos siekiant išvengti interesų konfliktų.
  • Asmeninis pasižadėjimas: Kiekvienas suaugusiųjų švietėjas-konsultantas įsipareigoja laikytis aukščiau nurodytų principų, kurie papildys jo atstovaujamos organizacijos nustatytus principus bei etikos ir elgesio kodeksus, kurių jis laikosi ir už kurių pažeidimą jam būtų taikoma atitinkama procedūra.


Nuorodos savišvietai

 

2.4 Besimokančių moterų konsultavimo koncepcija ir veiksmingas konsultavimo planas

Besimokančių moterų konsultavimo srityje yra susiduriama su keletu iššūkių, susijusių su lyčių disbalansu ir moterų vaidmeniu socialinėje bei profesinėje srityse. Norint sudaryti veiksmingą konsultavimo planą besimokančioms moterims, svarbu pradėti nuo suaugusiųjų švietėjo-konsultanto pasirinkimo: siūloma, kad besimokančias moteris konsultuotų konsultantės moterys.

Kai besimokančias moteris konsultuojantis asmuo yra moteris, jos jaučiasi patogiau, atsiranda daugiau pasitikėjimo tarp suaugusiųjų švietėjo-konsultanto ir besimokančiosios ir tokiu būdu konsultavimo procesas tampa efektyvesnis. Moteris konsultantė turėtų būti asmuo, palengvinantis patirtinio mokymosi procesą, kurio rezultatas – į ateitį orientuoti gebėjimai. Ji yra patikimas pavyzdys ir asmuo, dirbantis su besiformuojančiomis žmogiškosiomis ir organizacinėmis jėgomis, siekdamas panaudoti naują energiją ir tikslą, formuoti naują viziją ir planus bei siekti norimų rezultatų. Suaugusiųjų švietėjas-konsultantas yra apmokytas ir atsidavęs savo darbui tam, kad padėtų kitiems žmonėms tobulinti kompetencijas, laikytis įsipareigojimų ir pasitikėti savimi. Moterų konsultavimo procesas turėtų būti orientuotas į moters elgesio, minčių ir emocijų pritaikymą, modifikavimą bei keitimą, siekiant padėti besimokančioms moterims rasti problemų, kurias jos patiria, sprendimo būdus ir siekti tikslų, kad būtų išnaudotas visas besimokančiųjų potencialas, noras mokytis ir tobulėti bei sulaukti didesnės sėkmės ir patirti didesnį pasitenkinimą gyvenime. Tai yra viena iš konsultavimo proceso prielaidų ir konsultavimo pagrindas besimokančioms moterims.

Norint, kad moterų konsultavimo procesas būtų veiksmingas, reikalingi tam tikri elementai: pasitikėjimu pagrįsti santykiai, dėmesys tikslams, dėmesys sprendimo būdams ir konsultuojamo asmens poreikiams. Moterų konsultavimo metodas turėtų būti lankstus ir turėtų būti pritaikytas pagal besimokančiosios poreikius. Svarbu, kad konsultantė sukurtų besimokančioms moterims saugią erdvę, kurioje jos galėtų atvirai dalintis savo jausmais ir nebijotų būti pažeidžiamos.