Nesėkmės įveikimas. Nesėkmingi santykiai tarp verslo patarėjo ir (potencialaus) verslininko

"Patarimas yra pavojinga dovana, net nuo išmintingojo išmintingajam, nes galima prarasti kryptį”

Žiedo draugija, Tolkien (The Fellowship of the Ring, Tolkien)

Apibūdinimas

Europos Komisija verslumą apibūdina kaip „mąstyseną ir procesą, skirtą kurti ir plėtoti ekonominę veiklą, derinant rizikos prisiėmimą, kūrybiškumą ir / arba naujoves su patikimu valdymu, naujoje ar esamoje organizacijoje“ (Europos Komisija, 2003). Eurostatas išskiria du skirtingus verslininkų tipus: „savarankiškai dirbantys asmenys“, kurie nieko neįdarbina, ir „darbdaviai“, turintys bent vieną darbuotoją. Šiame kontekste verslumas suprantamas plačiai: pradedant atskirais projektais (kuriuose verslininkas gali dalyvauti ne visą darbo dieną) ir baigiant didelėmis įmonėmis, sukuriančiomis daug darbo galimybių.

 Verslumo patarimus gali teikti trys asmenų grupės

  • oficialias konsultacijas teikia apmokyti karjeros konsultantai ir kiti orientavimo specialistai. Tokie specialistai gali dirbti: švietimo ir mokymo įstaigose; verslo paramos įstaigose; privačiose organizacijose; valstybinės valdžios institucijose, tokiose kaip valstybinės įdarbinimo tarnybos ; prekybos rūmuose; ir verslininkams atstovaujančiose asociacijose;
  • neformalios konsultacijos - tai informacija, patarimai ir parama, kurią teikia asmenys formuojant verslą. Tai apima: verslo instruktorius; mentorius; įmonių vyresniuosius vadovus ir kitus patyrusius verslo specialistus; patyrusius ir sėkmingus verslininkaus; ir buvusius verslininkus;
  • neformalus orientavimas apima šeimos narių ir kolegų teikiamas rekomendacijas ir kitą paramą.

Šaltinis: CEDEFOP, 2011. “Guidance Supporting Europe’s aspiring entrepreneurs: Policy and
Practice to harness future potential”, European Centre for the Development
of Vocational Training. Luxemburg: Publications Office of the European Union.
Kas yra nesėkmingi santykiai?  

Verslininkas gali būti talentingas ar ambicingas, tačiau, kai susidūria su tam tikromis kliūtimis ar sunkia realybe, jam gali reikėti patarimo, o, kad jį gautų, turi pasitelkti tinkamus patarėjus.

Tačiau šie perspektyvūs santykiai gali baigtis nesėkme, jei verslininkams nuo pat pradžių nėra aišku, kaip jie gali geriausiai panaudoti šiuos santykius, ir jei patarėjai neturi aiškaus atsakomybės jausmo.

  “Patarinėjimas“ yra daug daugiau nei mentorystė; tai yra verslo ir trečiosios šalies santykiai, turintys ypatingą pridėtinę vertę. Reikia suvokti, kad yra lūkesčiai ir atlygis. Tiek verslo konsultantas turi investuoti savo laiką, kad tai pasitarnautų verslui, tiek verslininkas turi investuoti laiką į santykius. Efektyvus bendravimas yra svarbus: tiek rašytinis, tiek žodinis, nes planas negali egzistuoti tik abiejų partnerių galvose. Kiekvienas turi žinoti kas už ką yra atsakingas.

 Be to, nesėkmė gali įvykti, jei taktiniai ir problemų sprendimo uždaviniai yra svarbesni už strateginį planavimą. Dauguma verslininkų yra labiausiai suinteresuoti ieškoti artėjančių problemų sprendimų, tuo tarpu verslo konsultantai yra labiausiai suinteresuoti teisingais strateginiais žingsniais, kurie galėtų užkirsti kelią problemoms.

 Verslininkai, kad padidintų savo produkciją, daugiausia dėmesio skiria savo kūrybiškumui, o konsultantai, kad pasiektų tam tikrus rezultatus, yra linkę sutelkti dėmesį į sprendimo projekto kūrimą. Patarėjai linkę nustatyti tikslus ir kurti grįžtamojo ryšio mechanizmus, kad užtikrintų nuolatinį tobulėjimą. Potencialūs verslininkai linkę sutelkti dėmesį į tai, kad tai jau pabaiga, ir pamiršta daugiau dėmesio skirti rezultatams bei nesugeba išlaikyti labiau subalansuotos perspektyvos.

 Be to, daug žadantys santykiai gali ir nesusiklostyti, jei patariamieji santykiai valdomi neišmintingai ir nepasiekiamas sutarimas tarp versliniko ir konsultanto. Verslininkams gali nepasisekti, jei jie nepriima patarėjų darbo, elgiasi su jais nemandagiai ar yra nenuoseklūs. Verslo patarėjams gali nepavykti, jei jie žlugdo potencialių verslininkų pradinį entuziazmą ir neatsižvelgia į jų lūkesčius.

Veiksniai, kurie gali daryti įtaką nesėkmingiems verslo patarėjo ir potencialaus verslininko santykiams

1.      Patirties trūkumas:

Kartais patarėjo žinių stoka, nesugebėjimas duoti tinkamų patarimų ir nenoras susieti potencialų verslininką su kitais, galinčiais užpildyti šias spragas, veda į nesėkmingus santykius.

 2.      Prastas bendravimas:

Kai trūksta bendravimo. Kai tiek patarėjas, tiek verslinikas nesugeba išreikšti lūkesčių, ar abi pusės nesugeba atidžiai įsiklausyti į siekius, galimybė, kad bus geri šių santykių rezultatai yra labai menka.

3.      Asmenybių skirtumai:

Jei abiejų pusių asmenybės tipai yra labai skirtingi, o patarėjas ir potencialus verslininkas į pasaulį žvelgia iš visiškai kitokios perspektyvos, tada vertės, kurią būtų galima išgauti iš šio santykio, nėra.

4.      Įsipareigojimo stoka:

Tiek konsultanto, tiek potencialaus verslininko nesugebėjimas įsitraukti ar paviršutiniškas įsitraukimas veda prie nesėkmingų santykių.

5.      Interesų konfliktai:

Interesų sutapimas gali sukelti konkurenciją. Tai, savo ruožtu, gali nuodyti santykius, nes potencialus verslininkas negali būti tikras, ar patarimai, kuruos jis gauna yra patikimi.


Kokios veiksmingo verslo patarėjo pagrindinės savybės?

  • Patirtis: kadangi be patirties patarimai gali būti nenaudingi ir tiesiog pavojingi.
  •  Pagrįsta nuomonė: svarbu, kad nuomonė būtų pagrįsta žiniomis ir būtų prasminga.
  •  Noras išklausyti: geri patarėjai visada klausysis kiekvieno, naudosis ta informacija, kad suformuotų, koreguotų, tobulintų ir įtvirtintų savo nuomonę.
  •  Pasiruošimas nesutikti: efektyvus patarėjas, išklausęs kitų nuomonę, laikysis savo požiūrio ir, jei reikia, gali nesutikti.
  •  Tikslus nuspėjamumas: geriausi patarėjai yra atviri ir žinantys savo trūkumus. Tai yra svarbūs sėkmingo verslininko bruožai.
  •  Patikimumas: konsultantai turi verslininkams kelti pasitikėjimą imdamiesi veiksmų. Tai reiškia, kad jie padarys tai, ką sakė, kad darys, ir, kai pasakė, kad ketina tai daryti- tai ir padarys. 
  • Noras sutelkti dėmesį į asmeninį verslininkų tobulėjimą: veiksminga pagalba verslininkams ieškant savyje sprendimų ir atsakymų, kurie padėtų jiems organizuoti laiko valdymą, sprendimų priėmimą ir įsitraukimą į veiksmus.


Kokios yra pagrindinės verslo patarėjo savybės?

Kai potencialūs verslininkai pradeda kurti naują įmonę,  būtina tiksliai nustatyti pagrindines verslo patarėjo, kuris sugebės patenkinti jų poreikius, savybes:

  •  Turėti konsultuojamojo ugdymo mentalitetą. Tai reiškia kurti ugdomuosius santykius ir siekti galutinio tikslo - užtikrinti, kad potencialus verslininkas įgytų įgūdžių, reikalingų judėti į priekį, kai konsultanto nebus šalia.
  •  Turėti smulkaus verslo patirties. Tai reiškia, kad galite suprasti, kaip sunku veikti turint mažai lėšų ir ribotą vidinę paramą.
  •  Turėti perspektyvinį mąstymą. Tai reiškia, kad reikia sukurti pagrindus, kad verslininkai galėtų susikurti idėją  kur jie nori būti ateinančiais metais.

Kokios yra pagrindinės efektyvaus verslininko savybės?

  • Stiprus pagrindas: jauni verslininkai keletą metų praleidžia prieš tai dirbdami kažkur kitur.
  •  Nuolatinis mokymasis: aistringi potencialūs verslininkai gali tapti geresni, nuolat skaitydami, eksperimentuodami ir būdami lankstūs, kai stengiasi pritaikyti savo verslo modelį, kol atras tinkamą produktą rinkai.
  •  Prisiimti daug vaidmenų: verslumas reiškia prisiimti riziką, spręsti naujas verslo problemas dirbti tiesiogiai su klientais, pardavinėti, atlikti rinkodaros sprendimus, finansines ataskaitas ir spręsti teisinius klausimus, sukurti produktą, kurį prižiūri maža komanda, vėliau perauganti į besiplečiančią įmonę.
  •  Įgyti ir išmokti išskirtinių įgūdžių: apie pardavimus, rinkodarą, teisinę informaciją kaip pradėti ir valdyti  verslą, finansų valdymą, prekės ženklo identifikavimą, programinės įrangos įrankius ar internetinės platformos valdymo ir automatizavimo įgūdžius.
  •  Verslumo “dvasios” palaikymas ir puoselėjimas: kalbant apie augimą ir inovacijas ar perteklinius pinigų srautus, veiksmingi verslininkai, yra nuoširdžiai suinteresuoti išsaugoti verslumo dvasią, išlaikyti pagrindinį teisingos lygties elementą, jį puoselėti, auginti, palaikyti, kad galėtų pasiekti tikslų.
  •  Ieškoti konsultantų, kurie padėtų augti: verslininkai turi būti atviri priimti verslo patarėjų žinias ir patirtį bei užmegzti ryšius, kurie jiems tarnautų per visą karjerą.
  •  Tikėjimo stokos ir nesėkmės baimės sprendimas: potencialūs veiksmingi verslininkai neišsako savo abejonių ir baimių, bet efektyviai išsako savo problemas ir sunkumus norėdami gauti paramą.

Ko potencialiems verslininkams reikia iš verslo patarėjo?
Svarbiausi dalykai, kuriuos potencialūs verslininkai tikisi gauti iš verslo konsultanto, yra parama ir pasitikėjimo kūrimas kai yra domėjimasis verslininko idėjomis. Labiausiai potencialūs verslininkai tikisi:

  •  Kad bus išklausyti;
  •  Kad bus supažindinti su naujomis idėjomis ir naujais būdais kaip pasiekti  rezultatus;
  •  Įsitraukti į a uginančius santykius dalijantis patirtimi;
  •  Būti palaikomi, kai brandinamos jų verslo idėjos;
  •  Palaikyti nuolatinį kontaktą ir sulaukti pagalbos priimant sprendimus;
Įgyti šiuos įgūdžius:
         - Analitiniai gebėjimai, kad galėtų analizuoti ir spręsti problemas;
          -Tinklo kūrimo įgūdžiai, siekiant atpažinti klientus ir suprasti, kas juos motyvuoja               ir kas juos riboja;
          - Pirmenybės teikimas įgūdžiams, siekiant nustatyti svarbiausius
             ir tinkamai juos aptarnauti;
          - Mokymosi įgūdžiai, norint užduoti klausimus ir išsiaiškinti neaiškumus;
          - Pristatymo įgūdžiai efektyviam bendravimui


Kokios yra sėkmingų verslo patarėjo ir potencialaus verslininko santykių savybės?

Abipusiškumas: tai abipusis ryšys, kai tiek patarėjas, tiek verslininkas įgyja vertingos patirties.

Abipusė pagarba: abu partneriai turėtų gerbti kito asmens kvalifikaciją, atsižvelgti į poreikius bei siekti bendro tikslo.

 Aiškūs lūkesčiai: tiek konsultantas, tiek verslininkas turi nustatyti savo santykių gaires ir būti abipusiai atsakingi atliepti vienas kito lūkesčius.

 Asmeninis ryšys: konsultantams ir verslininkams svarbu turėti panašius interesus ir, kad tarp jų būtų geras ryšys. Tai reiškia, kad jiems iš tikrųjų rūpi šio santykio rezultatai.

 Prieinamumas: pasiekiamumas reiškia buvimą ten, kai yra suplanuota, bet taip pat ir buvimą ten, kai reikia. Pavyzdžiui, abi pusės gali susitarti, kad, galima susitikti ne tik pagal tvarkaraštį fiziškai, bet ir  susitarti bendrauti per žinutes ar el.paštą.  

 Geras atitikimas: susitikę abi pusės turi jaustis pozityviai ir mėgautis viena kitos kompanija. 

Bendros vertybės: santykiai geri tada, kai abi pusės dalijasi panašiomis vertybėmis, turi panašias idėjas, interesus, panašų požiūrį į gyvenimą.


Taktika, galinti optimizuoti verslo patarėjo ir potencialaus verslininko santykius

1.   Susitarimas dėl laiko ir vietos:

Paprastai patarėjas nusprendžia, kur vyks susitikimai, todėl svarbu atsižvelgti ir į laiką bei vietą, kad potencialus verslininkas jaustųsi saugiai ir patogiai.

 2.   Bendros komunikacijos sistemos sukūrimas:

Verslo konsultantai turi naudoti aiškią terminiją, suprantamą potencialiems verslininkams. Kitaip santykiai tampa sudėtingi, jei nuolat reikia išaiškinti verslo terminų prasmę. Kai verslo patarėjas patarimus teikia neaiškiai, jis pradeda labiau atrodyti kaip viršininkas, o ne rūpestingas ir norintis padėti patarėjas.

 3.  Pateikite aiškų sąrašą, kuris nukreips santykius ir įprasmins diskusijas:

Potencialūs verslininkai turi nusistatyti, ko iš jų reikia ir kaip jie sudarys tikslų, kuriuos reikia pasiekti, sąrašą. Jei nesudaromi santykių žemėlapiai ir nesukuriama aiški plano struktūra, partnerysčių lūkesčiai dažnai lieka neišsakyti. Geriau būtų sudaryti mėnesio planą, kuriame būtų nurodytas susitikimų dažnumas ir rezultatai, komunikacijos nuostatos ir bendro darbo tikslai.

 4.  Skirtingų strategijų, skirtų pagerinti susitikimų ir darbo organizavimą, sukūrimas:

Bendravimas gali būti organizuojamas ne tik susitinkant gyvai, bet ir kitais būdais. Norėdami įveikti apribojimus ir kitus sunkumus organizuojant susitikimus, galite naudoti tokias priemones, kaip el. paštą, teksto žinutes ar telefoną – tai gali padėti tęsti veiksmus.

 5.  Investicijos į žmogiškąjį ryšį:

Verslumas yra susijęs su skaičiais, pelnu, pajamomis ir tt., Todėl verslo patarėjo ir potencialaus verslininko santykiai veikia mechaniškai ir praleidžiama žmogiškoji pusė. Tačiau svarbu kiekviename santykių lygmenyje užmegzti asmeninius ryšius, kad būtų pasiekta augimo “trajektorija”. Verslo konsultantai turėtų  potencialiems verslininkams teikti emocinę paramą, patys sąžiningai dalintis savo jausmais ir skatinti tai padaryti kitą.

 6.  Atsakingas santykių valdymas:

Paprastai verslo konsultantai netinkamai valdo santykius su potencialiais verslininkais, sutelkdami laiką ir pastangas į tai, kad verslininkai taptų panašūs į verslo patarėjus, o ne stiprindami verslininkų potencialą.  Didžiausia klaida, kurią gali padaryti konsultantas, yra susiformuoti požiūrį, kad potencialiam verslininkui reikia siekti savo karjeros lygiai taip pat, kaip jie patys tai padarė. Verslo patarimai padeda tiems, kurie patikėjo jums savo rūpesčius, problemas ir neužtikrintumą, kad jiems pasisektų ir galėtų eiti į priekį.

 7.  Nesėkmės priėmimas:

Kai verslo konsultantai mato, kad verslininkai neišnaudoja savo galimybių, jie linkę tapti labiau direktyviniais. Tačiau jie turi leisti patirti nesėkmę, kitaip verslininkai negalės patys susikurti kelio, kuris atitiktų jų stipriąsias puses ir vertybes.


Šaltiniai

1.      https://www.entrepreneur.com/article/328291

2.      https://www.entrepreneur.com/article/238957

3.      https://www.business.govt.nz/getting-started/advice-and-governance/how-business-advisors-can-help

4.      https://blog.markgrowth.com/4-key-qualities-to-look-for-in-a-small-business-advisor-a310f78cdc09

5.      https://www.inc.com/john-boitnott/4-key-qualities-to-look-for-in-a-small-business-advisor.html

6.      https://www.forbes.com/sites/glennllopis/2012/05/07/mentoring-gone-wrong-can-create-long-lasting-damage/#6180bdb1128

7.      https://www.entrepreneur.com/article/302056

8.      https://www.entrepreneur.com/article/342499

9.      https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/10/11/15-grave-mistakes-to-avoid-making-with-your-mentee/#40b8076c1db3

10.   https://www.cedefop.europa.eu/files/5514_en.pdf

11.  https://www.forbes.com/sites/martinzwilling/2016/08/05/how-to-move-from-an-entrepreneur-to-manager-or-fail/#31bb58161920

12.  https://99u.adobe.com/articles/7013/finding-and-keeping-the-right-advisors-for-your-business

13.  https://mariopeshev.com/8-things-entrepreneurs-need-running-business-landing-customers/

14.   https://www.cleverism.com/will-management-consulting-prepare-you-for-entrepreneurship/

15.   https://medium.com/the-mission/10-amazing-lessons-from-being-an-entrepreneur-ef636db72797

16.   https://www.passionforbusiness.com/articles/select-small-business-coach.htm

17.   https://www.passionforbusiness.com/articles/be-a-small-business-consultant.htm

18.   https://www.forbes.com/sites/dailymuse/2013/11/05/be-the-best-consultant-ever-6-things-that-will-make-you-great/#5f138e9495d6

19.   https://www.futrli.com/blog/business/5-qualities-to-look-for-in-a-business-advisor

20.   http://www.inhousecfo.com/blog/bid/384567/5-Characteristics-of-an-Effective-Small-Business-Advisor